Reuters
NOS NieuwsAangepast

'13 Chinese gevechtsvliegtuigen passeren middellijn Straat van Taiwan'

Dertien Chinese gevechtsvliegtuigen zijn de middellijn van de Straat van Taiwan gepasseerd, zegt het Taiwanese ministerie van Defensie. Die lijn wordt gezien als de officieuze grens tussen Taiwan en China.

China had maandag al aangekondigd dat de militaire oefeningen rond Taiwan zouden doorgaan, na eerdere verklaringen dat ze voorlopig juist afgelopen zouden zijn. Op basis van wat Taiwan zegt, lijken ze dus inderdaad verder te gaan.

Donderdag zei de Taiwanese president Tsai dat de geweldsdreiging van China "onverminderd" was, ook al leek het alsof de militaire oefeningen rond het eiland afnamen.

Nooit eerder heeft China op zo'n grote schaal legeroefeningen gedaan rondom Taiwan als de laatste weken. Met die oefeningen begon het land na het bezoek van Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aan Taiwan, begin deze maand. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie.

'Democratische kamp versterkt'

Gisteren zei een topadviseur van de Amerikaanse president Biden dat China "overdreven heeft gereageerd" op Pelosi's bezoek. Daarop sprak Taiwans ministerie van Buitenlandse Zaken "oprechte dankbaarheid" uit richting de Verenigde Staten, voor het ondernemen van "concrete acties" om veiligheid en vrede in de Straat van Taiwan en de regio te bewaren.

China's "niet-uitgelokte militaire en economische intimidatie" hebben in de woorden van Taiwan de "eenheid en veerkracht van het wereldwijde democratische kamp" verder versterkt.

Waar draait het conflict rond Taiwan om? Een korte uitleg:

Wordt Taiwan het toneel van de volgende grote oorlog?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl