Nancy Pelosi (in roze pak) na aankomst in Taipei
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse toppoliticus Pelosi ondanks dreigementen China aangekomen in Taiwan

Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is geland in Taiwan. Ze is de hoogste Amerikaanse functionaris die de eilandstaat aandoet sinds 1997.

Pelosi landde iets voor 17.00 uur Nederlandse tijd in een Amerikaans militair toestel. Kort na de landing gaf zij een verklaring. "De solidariteit van de VS aan Taiwan is belangrijker dan ooit", liet de toppoliticus weten. Het belangrijkste doel van haar bezoek is het uitdragen van steun aan Taiwan, aldus Pelosi.

Dit zijn beelden van Pelosi vlak na de landing:

Nancy Pelosi is geland in Taiwan

Pelosi vertrok eerder vandaag vanaf een militaire basis in Maleisië, waar ze een korte ontmoeting had met premier Ismail Sabri Yaakob. Haar toestel vloog via een omweg naar de staat, onderweg werd de Zuid-Chinese Zee zoveel mogelijk vermeden. Kort voordat het toestel landde, meldden Chinese staatsmedia dat Peking gevechtsvliegtuigen bij de Straat van Taiwan had ingezet. De zeestraat scheidt Taiwan van China.

Volgens Taiwanese media brengt Pelosi morgen een bezoek aan het parlement en heeft ze een ontmoeting met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Taiwan heeft gezegd dat het haar verwelkomt, al bestaan er sterke twijfels hoe het bezoek voor de staat zal uitpakken.

Werkbezoek in Zuidoost-Azië

Pelosi is op werkbezoek in Zuidoost-Azië en zal ook Zuid-Korea en Japan aandoen. Taiwan stond niet op de officiële agenda. Sinds de geruchten op gang kwamen dat Pelosi ook de eilandstaat zou bezoeken, heeft China stevige kritiek geuit. Pelosi geldt als criticus van het regime in Peking, met name op het gebied van mensenrechten. China ziet in haar bezoek een harde steunbetuiging aan Taiwan.

Sinds gisteren werd sterk rekening gehouden met een bezoek van de voorzitter, maar haar komst werd door Washington niet bevestigd. Pentagon-woordvoerder John Kirby onderstreepte dat de keuze om te gaan bij Pelosi zelf lag.

Kort na Pelosi's aankomst publiceerde The Washington Post een opiniestuk van haar hand, getiteld 'Waarom ik met een Congresdelegatie naar Taiwan ga'. Daarin schrijft ze dat de onafhankelijkheid van Taiwan een belangrijk speerpunt van de Amerikaanse buitenlandpolitiek is.

In het artikel bekritiseert ze Peking, dat zich volgens Pelosi de laatste jaren meer en meer met Taiwan is gaan bemoeien. "We kunnen niet toekijken terwijl de CCP Taiwan en de democratie zelf bedreigt", schrijft ze, refererend aan de Chinese Communistische Partij.

Het bezoek - hoewel dit niet officieel werd bevestigd - heeft de spanningen tussen Washington en Peking doen oplopen. De Chinese president Xi Jinping dreigde eerder dat de Amerikanen "niet met vuur moeten spelen". Het land dreigde "resolute maatregelen" te treffen als de toppoliticus zou komen, maar gaf geen details. Rusland spreekt ook van een escalatie en heeft gezegd dat het Peking steunt.

Peking ziet Taiwan als afvallige provincie. Xi wil de onafhankelijke staat terugbrengen onder Chinees bestuur en heeft eerder al gezegd dat hij bereid is geweld te gebruiken om dat doel te bereiken. Maar deskundigen gaan er niet van uit dat het bezoek van Pelosi nu onmiddellijk tot een escalatie leidt.

Toch hebben de Amerikanen vier oorlogsschepen voor de oostkust van Taiwan gestationeerd. "Ze kunnen elk moment in actie komen als dat nodig blijkt", aldus een anonieme legerfunctionaris tegen persbureau Reuters. De Chinezen voeren de afgelopen dagen al met oorlogsschepen langs de kust van Taiwan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl