President Biden
NOS Nieuws

Ook Huis van Afgevaardigden steunt omvangrijk klimaatpakket Biden

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zijn steun uitgesproken voor een groot klimaatplan van president Biden. Een kleine meerderheid stemde voor de 'inflatiedreductiewet', zoals de Democraten het plan noemen. Onderdeel van dat pakket aan maatregelen is onder meer een bedrag om zorgkosten te drukken, maar vooral ook honderden miljarden tegen klimaatverandering.

Het door de Democraten gecontroleerde Huis stemde met 220-207 voor het plan. De steun van het Huis is een belangrijke overwinning voor de Democraten en Biden, al is het maatregelenpakket voor het klimaat en sociale zekerheid slechts een schim van het ambitieuze plan dat de partij eerder presenteerde. Dit eerdere Build Back Better-plan omvatte 2000 miljard dollar aan investeringen, maar wist niet eens genoeg Democraten te overtuigen, laat staan Republikeinen.

Dit plan dat wel de steun van genoeg Democraten geniet, ziet toe op zo'n 433 miljard dollar aan overheidsuitgaven, waarvan 369 miljard moet gaan naar maatregelen tegen klimaatverandering. Het gaat onder meer om belastingvoordelen voor duurzame energie en vele miljarden aan subsidies voor groene producten als elektrische auto's.

Biden zegt het wetgevingspakket volgende week te ondertekenen. Hij schrijft op Twitter dat het plan Amerikaanse gezinnen onder meer moet helpen aan lagere lasten voor energie- en medicijngebruik.

De Senaat, waar de Democraten in tegenstelling tot het Huis van Afgevaardigden geen meerderheid hebben, nam het pakket vorig weekend al nipt aan. De verwachting was al dat het Huis zou volgen, opnieuw met een kleine meerderheid.

Hoewel de Democraten zich na lang onderhandelen achter het plan schaarden, blijven de Republikeinen fel tegenstander. Een "overvloed aan liberale gedagdroom dat de belastingen zal verhogen en de levenskosten van gezinnen zal raken", noemen ze het plan.

Zo kritisch als de Republikeinen zijn, zo ronkend is de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Pelosi. "Levensveranderende wetgeving", schreef ze haar partijgenoten voorafgaand aan het debat over het pakket. "Deze wetgeving maakt een ongelofelijk groot verschil aan de keukentafel bij Amerikaanse gezinnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl