Senaatsleider Schumer, gisteren bij het Capitool
NOS NieuwsAangepast

Democraten alsnog eens over omvangrijk investeringsplan Biden

De Democraten in de Amerikaanse Senaat zijn het eens geworden over een investeringspakket van miljarden dollars. Het pakket omvat grootschalige investeringen in onder meer groene energie en zorgverzekeringen, en het terugbrengen van het begrotingstekort met 300 miljard dollar.

Met het pakket is 740 miljard dollar gemoeid, waarvan de helft bestemd is voor klimaat- en milieumaatregelen. Daarmee moet de CO2-uitstoot van de VS in 2030 worden gereduceerd met 42 procent ten opzichte van 2005.

Het gaat om een afgeslankte versie van president Joe Bidens ambitieuze Build Back Better-plan, waar binnen de partij lange tijd geen meerderheid voor te vinden was. Nu de Democraten alsnog overeenstemming hebben bereikt, neemt dat een belangrijke drempel weg voor goedkeuring in de Senaat.

Omdat de partij maar de helft van de Senaat in handen heeft, moeten de Democraten unaniem voor plannen stemmen die de Republikeinen niet willen steunen. CNN meldt dat alle Republikeinen voornemens zijn om tegen te stemmen. De stem van vicepresident Kamala Harris is dan doorslaggevend.

Het investeringspakket was een van de verkiezingsbeloften van Biden, die het succes van zijn presidentschap eraan had gekoppeld. Maar de originele versie - goed voor 3500 miljard dollar - kwam niet door het Congres. Sommige Congresleden vonden de plannen te ver gaan, anderen niet ver genoeg. Volgens Biden gaat het om de grootste investering in schone energie in zijn land ooit.

Uiteindelijk ging senator Kyrsten Sinema uit Arizona - een cruciale stem - nu toch akkoord met een aangepaste versie. Zij lag aanvankelijk dwars omdat het pakket gefinancierd wordt door instelling van een minimumbelastingvoet van 15 procent voor bedrijven en de allerrijksten.

Senator Joe Manchin, die het plan eerder tegenhield, ging vorige week al akkoord. Volgens Senaatsleider Chuck Schumer kan de Senaat zaterdag al beginnen met de stemming over het investeringspakket. Het Huis zou dan volgende week kunnen volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl