Rookpluimen boven Gaza-Stad na een Israëlische luchtaanval
NOS NieuwsAangepast

Doden bij Israëlische aanval op Gaza, Islamitische Jihad vuurt raketten af

De recent opgelopen spanning tussen Israël en Gaza lijkt vandaag tot een uitbarsting te zijn gekomen, nadat bij Israëlische luchtaanvallen op Gaza meerdere doden en gewonden zijn gevallen en militante Palestijnen raketten afvuren op Israël.

De Palestijnse autoriteiten zeggen dat bij de Israëlische aanvallen tot nu toe zeker tien doden zijn gevallen. Het Israëlische leger spreekt van vijftien doden.

Volgens Hamas, de militante groepering die het voor het zeggen heeft in Gaza, is onder de dodelijke slachtoffers een meisje van vijf. Ook is een leider van de terroristische groepering Islamitische Jihad gedood. Het gaat om Tayseer Jabari, de commandant van de groep in het noorden van Gaza.

Dreiging en vergelding

Israël zegt doelen in Gaza te bestoken na dagen van dreigementen door Islamitische Jihad. Afgelopen week werd Bassam al-Saadi, een hooggeplaatst lid van de groep, door Israël opgepakt op de Westelijke Jordaanoever. Bij die actie kwam een Palestijnse tiener van Islamitische Jihad om het leven.

De groepering dreigde daarna met vergelding, en daardoor liepen de spanningen met Israël verder op. De Israëlische premier Lapid zei eerder vandaag dat de regering niet wil dat "terroristische organisaties in de Gazastrook" de agenda van de regio bepalen. "Iedereen die probeert Israël schade toe te brengen moet weten: we weten je te vinden."

Het Israëlische leger zegt voorlopig door te gaan met het bestoken van "terroristische doelen" in de Gazastrook. Het heeft naar eigen zeggen onder meer een militaire locatie aangevallen die Islamitische Jihad zou gebruiken voor de productie van explosieven.

Luchtalarm

Ondertussen klinkt ook in steden in het midden en zuiden van Israël het luchtalarm. Volgens Israëlische media zijn er 46 raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd, waarvan er 33 zijn onderschept door het luchtafweersysteem. Islamitische Jihad zegt dat het meer dan honderd raketten heeft afgevuurd op Israëlische steden, waaronder Tel Aviv.

Over eventuele slachtoffers aan Israëlische zijde is nog niets bekendgemaakt.

Het lijkt te gaan om de ernstigste escalatie tussen Israël en Gaza sinds de twee partijen vorig jaar mei twee weken lang een gewapend conflict uitvochten. Egypte gaat bemiddelen tussen Israël en de Palestijnen, meldt de Egyptische staatszender Extra News.

'Speciale situatie'

Er worden door Israël vaker luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza, maar dit keer heeft Israël ook de grenzen met Gaza gesloten en extra troepen naar de grens gestuurd. Daarnaast gelden in een straal van 80 kilometer rondom het gebied ook maatregelen in Israël, dat spreekt van een "speciale situatie". Scholen zijn er gesloten en er gelden strenge regels voor openbare activiteiten.

Onduidelijk is nog welke doelen Israël in Gaza precies heeft geraakt, maar er zijn onder meer rookpluimen te zien die komen uit een hoog gebouw in Gaza-Stad.

Chaos bij een locatie die is getroffen door één van de luchtaanvallen:

Slachtoffers bij Israëlische luchtaanvallen in Gaza

Islamitische Jihad zegt dat het geweld de schuld is van Israël. Volgens leider Ziad al-Nakhalah gelden er "geen rode lijnen". "We gaan het gevecht aan en strijders van het Palestijnse verzet moeten samenkomen om deze agressie tegen te gaan". Hoewel Hamas de macht in handen heeft in Gaza, is Islamitische Jihad ook een invloedrijke extremistische groepering in het gebied.

Net als Hamas is Islamitische Jihad regelmatig betrokken bij het afvuren van raketten op Israëlische burgerdoelen. Omdat Hamas de controle heeft over het gebied, houdt Israël die organisatie ook verantwoordelijk voor acties van Islamitische Jihad.

Teruggave lichamen Israëlische militairen

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz bezocht vandaag enkele gemeenten in het gebied rondom Gaza. Regelmatig komt het openbare leven daar stil te liggen als er dreiging is vanuit Gaza of als steden doelwit worden van raketten. Gantz beloofde de bewoners alles te doen om het "normale leven te herstellen".

In de buurt van Gaza demonstreerden ondertussen honderden Israëliërs om de teruggave van de stoffelijke overschotten van twee Israëlische militairen. Daarbij negeerden ze twee controleposten van de Israëlische politie. Hamas weigert de lichamen al jarenlang terug te geven.

Ook eisten ze dat een Ethiopisch-Israëlische militair wordt vrijgelaten, die door Hamas wordt vastgehouden. Levende gevangengenomen Israëlische militairen en lichamen van overleden militairen zijn door Hamas in het verleden gebruikt om honderden Palestijnen vrij te krijgen uit Israëlische gevangenissen.

Israël zegt dat de teruggave een voorwaarde is om de al jaren durende economische blokkade op te heffen. Volgens Hamas is juist die blokkade een van de redenen om aanvallen uit te voeren op Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl