Nancy Pelosi met de vicevoorzitter van het Taiwanese parlement, Tsai Chi-chang
NOS NieuwsAangepast

Pelosi benadrukt: Amerikaanse solidariteit met Taiwan nu belangrijker dan ooit

De Verenigde Staten blijven Taiwan steunen, ondanks toenemende druk van China. Dat maakte de Amerikaanse toppoliticus Nancy Pelosi duidelijk tijdens haar bezoek aan de president en het parlement van het Oost-Aziatische land. Volgens Pelosi is het nu "belangrijker dan ooit" dat de Amerikanen solidair zijn met Taiwan, hoewel de VS het zogeheten één-China-beleid blijft ondersteunen.

Volgens dat beleid is Taiwan officieel onderdeel van China. Peking beschouwt het eiland met zelfbestuur als afvallige provincie. Het bezoek van Pelosi lag daarom zeer gevoelig in China. Het land dreigde vooraf onder meer met militaire acties rondom Taiwan.

Rond 12.00 uur Nederlandse tijd vertrok Pelosi weer uit Taiwan. De volgende stop tijdens haar Aziëtrip is Zuid-Korea. Eerder bezocht de politicus al Singapore.

Democratie in Taiwan

Pelosi maakte gisteren in een opiniestuk duidelijk dat ze Taiwan zou bezoeken omdat de onafhankelijkheid van dat land een belangrijk speerpunt van de Amerikaanse buitenlandpolitiek is. In het artikel in The Washington Post schreef ze dat de democratie van Taiwan wordt bedreigd door China en dat de VS het land op dat vlak moet ondersteunen.

Tijdens haar bezoek herhaalde Pelosi dat ze naar Taiwan is gekomen met "een ondubbelzinnige boodschap: Amerika staat achter Taiwan." Volgens haar staat de wereld momenteel voor de keuze tussen democratie en autocratie. "De Amerikaanse vastberadenheid om de democratie te behouden, hier in Taiwan en in de rest van de wereld, blijft ijzersterk." Taiwan moet een vrij en veilig land blijven, benadrukte ze.

Bekijk hier beelden van het bezoek:

Toppoliticus Pelosi spreekt met het parlement en president Taiwan

De Taiwanese president Tsai Ing-wen bedankte Pelosi voor haar niet-aflatende steun aan haar land. "Eén van Taiwans meest toegewijde vrienden", typeerde zij haar Amerikaanse bezoeker. "Ik heb bewondering voor de manier waarop Nancy Pelosi opstaat voor vrijheid, democratie en mensenrechten, en de steun voor Taiwan op het internationale toneel."

Over de Chinese troepenopbouw rond het eiland zei de president: "We zullen de soevereiniteit van ons land stevig handhaven, en onze democratie verdedigen."

Economische gevolgen

Pelosi zei dat de VS de huidige status quo steunt en niet wil dat de status van Taiwan verandert door militair ingrijpen. Over de economische gevolgen die haar bezoek voor het Oost-Aziatische land heeft, zei ze dat de onlangs aangenomen Amerikaanse chipwet de deur zal openen voor meer economische samenwerking.

Naar aanleiding van het bezoek van Pelosi maakte China bekend dat het land de invoer van citrusvruchten en vis vanuit Taiwan vanaf vandaag opschort. Ook is de export van zand naar Taiwan stopgezet.

Eerder vandaag bracht Pelosi een bezoek aan het Taiwanese parlement. Daar zei ze dat ze de "parlementaire uitwisselingen" met het land wil uitbreiden.

Ook sprak Pelosi met Tsai Chi-chang, de vicevoorzitter van het parlement. "Een baken in de bescherming van mensenrechten", noemde hij de Amerikaanse politicus. Hij verwees daarbij ook naar het protest van Pelosi op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1991, twee jaar na de gewelddadig uiteengeslagen studentenprotesten. "U gaf een stem aan de mensen die hun leven hebben gegeven voor democratie."

Biden niet blij

Dat Pelosi ook Taiwan zou aandoen tijdens haar Aziëreis bleef tot kort voor haar bezoek onduidelijk. Niet iedereen in de VS is er blij mee: eerder deze maand uitte niemand minder dan president Biden zijn twijfels over de reis. Volgens hem dacht defensie dat een bezoek aan Taiwan "op dit moment geen goed idee" was.

De trip komt op een moment dat de spanning tussen de VS en China om te snijden is. De twee landen hebben een zeer moeizame handelsrelatie en de oorlog in Oekraïne heeft de onderlinge verhouding bepaald niet verbeterd. Ook heeft Biden kritiek op de mensenrechtenschendingen in de Chinese provincie Xinjiang.

Eerder deze week benadrukte de Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken dat de beslissing om naar Taiwan te gaan van Pelosi zelf komt. "Het Congres is een onafhankelijke, gelijkwaardige tak van de regering", zei hij. De Chinese dreiging keurde hij wel af. Als door het bezoek van Pelosi een soort crisis zou ontstaan, zou dat voor rekening van Peking komen, aldus Blinken.

Gerichte militaire actie

Volgens de Chinese autoriteiten zijn de aangekondigde "gerichte militaire acties" rondom Taiwan gisteren afgetrapt en zullen ze in eerste instantie tot en met zondag duren. Er zullen onder meer raketten worden afgevuurd, zegt Peking. De Amerikaanse ambassadeur in de Chinese hoofdstad is ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dit zijn verschillende reacties op het bezoek van Pelosi:

Machtsvertoon en spierballentaal na bezoek Pelosi aan Taiwan

Taiwan liet weten dat het leger zijn alertheidsniveau heeft verhoogd en dat de autoriteiten de veiligheid en de stabiliteit van Taiwan zullen waarborgen. Een nationaal stabilisatiefonds voor de aandelenmarkt gaat de situatie nauwlettend in de gaten houden, maakte het kabinet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl