De brandweer blust een brand in Mykolajiv, na de Russische aanvallen op de stad
NOS Nieuws

Oekraïense graanhandelaar omgekomen bij 'zwaarste aanval op Mykolajiv ooit'

Bij Russische aanvallen op de Zuid-Oekraïense stad Mykolajiv is vannacht de steenrijke Oekraïense graanhandelaar Oleksi Vadatoersky om het leven gekomen. De 74-jarige Vadatoersky, oprichter en eigenaar van een van de grootste graanbedrijven van Oekraïne, geldt als zeer succesvol zakenman. Zijn vermogen wordt geschat op ongeveer 400 miljoen euro.

Ook zijn vrouw kwam om het leven bij het bombardement, dat volgens de burgemeester van Mykolajiv de zwaarste Russische aanval op de stad was sinds het begin van de oorlog. Twee schoolgebouwen, een hotel, sportcomplex en meerdere woningen raakten beschadigd.

President Zelensky heeft zijn medeleven betuigd aan de familie en vrienden van het omgekomen echtpaar. Volgens hem heeft Vadatoersky decennialang "een onschatbare bijdrage" geleverd aan de ontwikkeling van de regio en de landbouw- en scheepbouwindustrie in Oekraïne. Hij stond sinds 1991 aan het roer van het graanbedrijf Nibulon, dat hij ook heeft opgericht.

Graandeal

Oekraïne en Rusland tekenden deze maand een akkoord over de veilige export van graan uit Oekraïne, via de Zwarte Zee. Ondanks die deal bleef Rusland Oekraïense havensteden bestoken met bombardementen, zeiden de Oekraïense autoriteiten.

Zo werden onder meer Odessa en Mykolajiv aangevallen. De aanvallen werden internationaal gezien als acties om de graanexport alsnog te saboteren, maar Rusland zei dat het doel onder meer een Oekraïens oorlogsschip was.

Ondertussen gaan ook elders in Oekraïne de gevechten door. Bij Russische aanvallen in de noordoostelijke regio's Charkov en Soemy kwam vandaag zeker een persoon om het leven, zeggen lokale autoriteiten. Ook raakten daar gebouwen beschadigd.

Droneaanval op de Krim

De havenstad Sebastopol was volgens Rusland doelwit van een Oekraïense aanval. De gouverneur van die stad zegt dat daarbij zeker vijf mensen gewond zijn geraakt. Volgens hem ging het om een droneaanval op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol, op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim.

Vanwege de aanval is de viering van de Dag van de Marine, een nationale feestdag in Rusland, op de Krim afgelast. "Oekraïne heeft besloten om onze Marinedag te verpesten", zegt de gouverneur van Sebastopol.

Russische staatsmedia spreken van een terroristische aanslag. De Oekraïense autoriteiten ontkennen echter verantwoordelijk te zijn voor de explosie. Volgens de Oekraïense autoriteiten gaat het om een "openlijke provocatie" van Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl