Afgelopen weekend viel Rusland nog de havenstad Odessa aan
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Mykolajiv: opnieuw grote aanval op haven

Rusland zou opnieuw aanvallen hebben uitgevoerd op een Oekraïense havenstad. Volgens de burgemeester van Mykolajiv, in het zuiden van Oekraïne, werd zijn stad vannacht bestookt vanaf de Zwarte Zee met raketten en vanuit de lucht door gevechtsvliegtuigen.

De schade zou groot zijn, maar details gaf de burgemeester niet. Ook is niet duidelijk of er slachtoffers zijn. Rusland heeft nog niet op de veronderstelde aanval op de havenstad gereageerd, maar zegt wel dat het in de regio Mykolajiv acht wapenopslagplaatsen heeft verwoest.

Afgelopen weekend vielen de Russen al de zuidelijke havenstad Odessa aan met raketten. Dat was nog geen 24 uur nadat Oekraïne en Rusland een graandeal hadden gesloten. De komende tijd moet vanuit Odessa Oekraïens graan over de Zwarte Zee wordt geëxporteerd naar Turkije, en vanuit daar naar de rest van de wereld. Oekraïne is een van de grootste graanleveranciers ter wereld.

Ook andere kustplaatsen rondom Odessa zijn aangevallen. Vandaag werden beelden vrijgegeven van Zatoka, zo'n zestig kilometer ten zuiden van Odessa:

Raketaanval op Oekraïense kustplaatsen bij havenstad Odessa

De aanval wordt internationaal gezien als een actie om de graanexport te saboteren, maar volgens Rusland was het doel een Oekraïens oorlogsschip dat in de haven van Odessa lag. Ook lagen er volgens de Russen anti-scheepsraketten opgeslagen.

Het Britse ministerie van Defensie meldt in zijn dagelijkse update van de ontwikkelingen in Oekraïne dat er geen aanwijzingen zijn dat er inderdaad een oorlogsschip in de haven van Odessa lag. Ook is niets gebleken van een opslag van raketten. De Russische inlichtingendiensten baseren zich op achterhaalde data, claimen de Britten.

Intussen loopt het conflict over levering van Russisch gas aan de EU verder op. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zegt dat het nogmaals de belangrijke gaspijpleiding Nord Stream 1 gaat dichtdraaien voor noodzakelijk onderhoud. Maar volgens Duitsland zijn er geen technische problemen. De Duitsers vrezen dat Rusland het onderhoud aangrijpt om de gastoevoer mogelijk helemaal te stoppen.

Verder heeft Gazprom volgens Oekraïne de druk in de gaspijpleiding zonder vooraankondiging flink opgevoerd. Dat kan schade aan de gasinfrastructuur veroorzaken. Gasbedrijven zijn daarom verplicht zulke drukverhogingen van tevoren aan te kondigen, maar dat zou Gazprom niet hebben gedaan.

De Oekraïense president Zelensky heeft gisteravond in een videoboodschap opnieuw hard uitgehaald naar Rusland. Hij zegt dat de verdere beperking van de gasleveringen aan Europa een "terreurdaad" van Moskou is. "Het is een gasoorlog van Rusland tegen het verenigd Europa."

Volgens hem laten de Russen mensen kou lijden. En door blokkades van graantransporten hebben veel mensen ook al honger. Het laat volgens Zelensky zien dat Moskou zich niet bekommert om mensenlevens.

Nieuwe commandant

In zijn videoboodschap zei Zelensky verder dat hij bevelhebber Halahan in het oosten van het land heeft vervangen. Het Oekraïense leger heeft de controle over de oostelijke regio Loegansk verloren en verliest ook terrein in de regio Donetsk.

Halahan was de verantwoordelijke commandant in die regio's. Hij gaat terug naar Kiev, zegt Zelensky, en wordt daar chef bij de veiligheidsdienst SBU. Halan wordt opgevolgd door commandant Horenko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl