Dit is volgens Rusland het vernietigde kamp in Olenivka
NOS NieuwsAangepast

Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van doden krijgsgevangenen

Rusland zegt dat het Oekraïense leger een raketaanval heeft uitgevoerd op een gevangenenkamp in het deel van de regio Donetsk dat onder controle staat van pro-Russische separatisten. Bij die aanval zouden zeker veertig Oekraïense krijgsgevangenen zijn omgekomen. Ook zouden er zeker 75 gewonden zijn.

Oekraïne ontkent dat het achter de aanval zit. "Dit is wat Rusland doet: Oekraïne de schuld geven van oorlogsmisdaden en bewijs wegmoffelen van mishandelingen en executies van gevangenen", zegt een Oekraïense legerleider.

Minister Koeleba van Buitenlandse Zaken roept de internationale gemeenschap op om de Russische actie scherp te veroordelen en Rusland aan te merken als een terroristische staat.

Intussen heeft het Russische leger een raket afgevuurd op de stad Mykolajiv, in het zuiden van Oekraïne. De raket trof een bushalte en daardoor zijn volgens de regionale gouverneur zeker vijf mensen omgekomen en zeven gewond geraakt. Mykolajiv ligt dicht bij de frontlinie in het zuiden en ligt daardoor geregeld onder vuur.

Ook op andere plaatsen zijn volgens Oekraïne slachtoffers gevallen door Russische aanvallen. In steden in het midden en oosten van het land kwamen raketten terecht in woonwijken. Daardoor zijn zeker acht mensen omgekomen en ook zijn er volgens de Oekraïense autoriteiten tientallen gewonden.

Bij Kiev werd een militaire basis aangevallen. Zeker vijftien militairen zijn gewond geraakt.

Mobiele bruggen voor Oekraïne

Duitsland gaat gepantserde mobiele bruggen leveren aan het Oekraïense leger. In de herfst krijgt Oekraïne zes van die bruggen, volgend jaar nog eens tien.

De bruggen kunnen rivieren en kraters tot twintig meter overbruggen, kunnen binnen drie minuten worden neergelegd en ze zijn sterk genoeg voor zware militaire voertuigen.

Veel vaste bruggen in Oekraïne zijn vernield door bombardementen. De mobiele bruggen kunnen belangrijk zijn, omdat het front tussen het Oekraïense en het Russische leger inmiddels op veel plekken langs rivieren loopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl