NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 29/7: Halfjaarcijfers Air France-KLM • Zesde etappe Tour de France

Goedemorgen! Vandaag wordt duidelijk welke gevolgen de gebeurtenissen rond KLM en Schiphol hebben voor de halfjaarcijfers van de luchtvaartmaatschappij. En de zesde etappe van de Tour de France voor vrouwen staat op het programma.

De dag begint tamelijk bewolkt met soms wat regen. Vanmiddag komt de zon vaker tevoorschijn en dan loopt de temperatuur op naar 20 tot 25 graden. De komende dagen krijgt de zon meer ruimte, maar vanaf zondag kan ook een bui vallen. Het wordt daarbij warmer met maxima rond 25 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Air France-KLM presenteert zijn halfjaarcijfers. Analisten zijn benieuwd welke gevolgen de chaos op Schiphol en andere Europese luchthavens hebben voor de resultaten van de luchtvaartmaatschappij.
  • De wielrensters in Frankrijk rijden de zesde etappe van de Tour de France. Er staat een heuvelachtige rit naar Rosheim op het programma, over een lengte van 128 kilometer. De etappe is te volgen in een stream en liveblog op NOS.nl en in de app en vanaf 14.15 uur ook op NPO 1 en NPO Radio 1.
  • Het is de laatste dag van de Twentse Rolstoelvierdaagse. De rolstoelers legden elke dag 50, 30 of 15 kilometer af. Het is voor het eerst in vier jaar dat dit evenement werd gehouden.

Wat heb je gemist?

Rijkswaterstaat gaat aangifte doen van vernieling, milieudelicten, laster en bedreiging bij de boerenprotestacties waarbij afval, mest en brandende hooibalen op de wegen zijn gedumpt. Dat zegt Michèle Blom, de directeur-generaal van Rijkswaterstaat, bij talkshow Renze.

De afgelopen dagen zijn op snelwegen ook asbest, afval en autobanden gedumpt uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Aannemers die door Rijkswaterstaat werden ingeschakeld om de wegen weer vrij te maken, zijn uitgemaakt voor landverraders, NSB'ers en zijn met de dood bedreigd.

Het is volgens Rijkswaterstaat de bedoeling om de kosten van het herstel aan de wegen te verhalen op de verantwoordelijken. Het zou tot nu toe gaan om enkele honderdduizenden euro's.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Veilinghuis Sotheby's in New York heeft een zeldzaam intact skelet van een Gorgosaurus voor bijna 6,1 miljoen dollar verkocht. Volgens het veilinghuis was het het eerste Gorgosaurusskelet dat ooit onder de hamer ging.

De Gorgosaurus, die verwant is aan de bekendere Tyrannosaurus rex, leefde zo'n 77 miljoen jaar geleden in het huidige Noord-Amerika. Dit specifieke skelet werd in 2018 ontdekt in Havre, in de Amerikaanse staat Montana, niet ver van de grens met Canada. Het is 3 meter hoog en bijna 7 meter lang.

De Gorgosaurus bij Sotheby's, voorafgaand aan de veiling

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl