Een Oekraïense militair in de Donbas-regio
NOS Nieuws

Rusland wil eigen tribunaal om 'misdaden in de Donbas te berechten'

Rusland wil een eigen tribunaal oprichten waarmee het land Oekraïners kan berechten voor oorlogsmisdaden. Dat zei Aleksandr Bastrykin, het hoofd van een Russische onderzoekscommissie die misdaden onderzoekt, in een interview met de staatskrant Rossijskaja Gazeta.

Bastrykin, een functionaris die dicht bij president Poetin staat, zei dat Rusland 1300 strafzaken start tegen ongeveer 400 personen die misdaden gepleegd zouden hebben in de Donbas in Oost-Oekraïne. Deze mensen kunnen berecht worden zodra het tribunaal is geïnstalleerd.

Naast Oekraïense militairen zouden daar ook buitenlanders bij zitten, onder wie Nederlanders, Amerikanen en Britten. Het is niet duidelijk om hoeveel buitenlandse strijders het gaat.

Met het nog op te richten tribunaal zou het land Oekraïners willen berechten die betrokken zouden zijn bij "misdaden tegen de vrede en veiligheid van de mensheid", aldus het commissiehoofd. Het tribunaal moet een niet-westerse tegenhanger worden van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag en gesteund worden door landen als Syrië, Iran en Bolivia, aldus Bastrykin in het interview.,

Reactie op het Westen

Rusland liet hiermee weten een nieuw "internationaal rechtsorgaan" op te willen zetten met de steun van landen die niet mee willen gaan in het pro-Oekraïense sentiment van westerse landen en de Verenigde Naties. Bastrykin beschuldigde het Westen van het openlijk steunen van "Oekraïens nationalisme". Het is nog onduidelijk hoe het tribunaal er in de praktijk uit moet gaan zien.

Het plan van Rusland past in de trend dat het land reageert op acties vanuit het Westen. Die worden gezien als collectieve oorlogsvoering tegen het land. Het tribunaal is mogelijk een reactie op het onderzoek dat het ICC is gestart naar Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Eerder deze maand zei de Oekraïense hoofdaanklager dat het land ruim 21.000 oorlogsmisdaden onderzoekt die gepleegd zouden zijn sinds het begin van de oorlog. Uit onderzoeken van mensenrechtenorganisaties is meermaals gebleken dat Rusland oorlogsmisdaden heeft gepleegd.

Een van de bekendste daarvan is de massaslachting in Boetsja. Begin april kwamen beelden naar buiten waarop tientallen dode burgers te zien waren op straat. Dit leidde wereldwijd tot geschokte reacties. Rusland ontkent alle aantijgingen en zegt geen burgers aan te vallen.

Buitenlandse strijders

Met het tribunaal wil Rusland ook buitenlandse strijders berechten. Rusland wil dat makkelijker maken met nieuwe regelgeving. In de Donbas is sinds kort de doodstraf ingevoerd door de leiders van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk. Vorige maand werden daar twee Britten en een Marokkaan ter dood veroordeeld.

Kort na de Russische invasie in het land riep president Zelensky buitenlanders op om mee te vechten en zich te melden bij de Oekraïense ambassade in hun land. Het is niet bekend hoeveel Nederlanders in Oekraïne meevechten met het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl