AP
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe bosbrand in Californië, verwoest in 9 uur bijna 1800 hectare aan natuur

Een nieuwe bosbrand in de Amerikaanse staat Californië heeft in minder dan negen uur tijd bijna 1800 hectare aan natuur verwoest. De brand vlak bij het Yosemite National Park brak gisteren uit en grijpt razendsnel om zich heen. De brandweer heeft het vuur nog niet onder controle.

Mensen die in de nabijheid wonen van het gebied dat in brand staat, zijn geëvacueerd. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. Van ver zijn de grote rookwolken boven het natuurgebied te zien.

Door de hoge temperaturen en droogte is de dichte vegetatie in het gebied kwetsbaar voor branden. De harde wind en lage luchtvochtigheid bemoeilijkten het blussen van het vuur. Inmiddels is de wind afgenomen.

Het gaat om een van de grootste bosbranden van dit jaar:

Californië geteisterd door een van de grootste bosbranden van het jaar

Bijna twee weken geleden woedde een grote brand in het Yosemite Park zelf. Het vuur naderde toen de rand van de Mariposa Grove, waar ruim 500 sequoia's staan. Veel van deze reuzenbomen zijn duizenden jaren oud. De brandweer slaagde er uiteindelijk in om de bomen te redden.

Tot juli leek het dit jaar mee te vallen met hevige bosbranden in Californië, maar deze brand maakt daar een eind aan, schrijft klimaatwetenschapper Daniel Swain van de Universiteit van Californië op Twitter. De westelijke staat kent elk jaar een bosbrandenseizoen, maar de afgelopen jaren werden er records gebroken.

In 2020 woedden in augustus en september de grootste branden uit de geschiedenis van Californië sinds 1932 toen er een begin werd gemaakt met de metingen. Vorig jaar had de staat te maken met de op een na grootste natuurbrand ooit.

Bescherming van reuzensequoia's

Nog voor de nieuwe brand gisteren ontstond maakt de Amerikaanse bosbeheerorganisatie bekend extra maatregelen te nemen om de sequoia-bomen te beschermen tegen branden. In de komende weken moet kreupelhout rondom de grootste bomen ter wereld worden weggehaald, zodat de bomen beter beschermd zijn bij toekomstige natuurbranden.

In de afgelopen twee jaar is 20 procent van de reuzenbomen ten prooi gevallen aan bosbranden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl