Einde bosbranden Zuid-Europa niet in zicht, meer land verwoest dan vorig jaar
Er lijkt de komende dagen nog geen einde te komen aan de tientallen hevige bosbranden die in Zuid-Europa woeden. Onder meer Portugal en Frankrijk krijgen inmiddels hulp van andere Europese landen om de branden te bestrijden. Waar het vuur wel is geblust, heerst de vrees dat het toch weer kan oplaaien. De temperatuur blijft hoog, regen is nog niet in zicht en de wind waait hard.
Vooral in Portugal zorgt die combinatie voor problemen. Tot en met zondag geldt voor het hele vasteland de op twee na hoogste noodtoestand. Volgens de natuurbeschermingsorganisatie ICNF is al ruim 40.000 hectare land verwoest door brand. Dat is 42 procent meer dan in het hele voorgaande jaar, toen ruim 28.000 hectare werd verwoest.
In het zuiden van Portugal lijkt de situatie inmiddels redelijk onder controle, de meeste branden woeden nu in het noorden. Honderden brandweerlieden zijn daar bezig met blussen. Bij die acties overleed gistermiddag een piloot van een blusvliegtuig. Het toestel stortte door nog onbekende oorzaak neer in het noordoosten.
De druk op de brandweerdiensten is groot; het land heeft een tekort aan materieel om de branden te kunnen bestrijden. Spanje, dat ook te kampen heeft met branden, is te hulp geschoten door toestellen naar Portugal te sturen.
Ook Frankrijk krijgt hulp van andere landen in de vorm van blusmaterieel. Griekenland heeft twee blusvliegtuigen gestuurd en Italië levert er indien nodig ook nog twee. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat zo'n 13.000 hectare is verwoest, tegenover 500 hectare in juli vorig jaar.
Meer dan de helft van dit gebied ligt ten zuiden van Bordeaux, waar sinds dinsdag twee bosbranden woeden. Meer dan 12.000 mensen hebben inmiddels uit voorzorg hun huis of vakantieoord moeten verlaten. Ook in het Rhônedal woedt een grote bosbrand.
De komende dagen lijken de weersomstandigheden niet te verbeteren. De Franse weerdienst verwacht voor vandaag temperaturen tegen de 40 graden in Bordeaux. Morgen kan het lokaal nog warmer worden en maandag komt de temperatuur mogelijk boven de 42 graden.
Zo zien de bosbranden in Zuid-Europa eruit:
Niet alleen bosbranden spelen Zuid-Europa parten. Door de hittegolf zijn in Spanje tussen 10 en 15 juli zeker 360 mensen om het leven gekomen. Afgelopen vrijdag alleen al waren dat er 123, meldt kennisinstituut Carlos III.
De autoriteiten denken dat het aantal sterfgevallen door extreme hitte nog verder zal oplopen. Tijdens de eerste hittegolf dit jaar, in juni, kwamen meer dan 700 mensen om.
Ook net buiten Europa is het heet en zijn bosbranden uitgebroken. In het noorden van Marokko is een aantal plaatsen ontruimd in de provincies Larache, Ouezzane, Taza en Tétouan. Honderden hectare aan natuurgebieden zijn in vlammen opgegaan. Er is zeker een dode gevallen.