Parlement Sri Lanka kiest voormalig premier tot president, nieuw verzet verwacht
Het parlement in Sri Lanka heeft Ranil Wickremesinghe tot president gekozen. Hij is de opvolger van Gotabaya Rajapaksa, die zijn land na een volksopstand ontvluchtte. Wickremesinghe was al waarnemend president.
De 73-jarige Wickremesinghe is een politicus met veel ervaring in diplomatie en internationale betrekkingen. Hij was als zes keer premier en bezette meerdere ministersposten, onder meer die van Financiën.
Bondgenoot
De verwachting is dat de keuze voor Wickremesinghe leidt tot nieuw verzet. Hij wordt gezien als een bondgenoot van zijn voorganger. Rajapaksa stelde Wickremesinghe in mei aan als premier.
De reacties op zijn benoeming zijn verdeeld:
Vorige week bezetten demonstranten Wickremesinghes kantoor en eisten zijn vertrek. Eerder deze maand staken ze zijn woning in brand.
Betogers drongen met honderden zijn ambtswoning binnen.
Sri Lanka gaat door een diepe politieke en economische crisis. De 22 miljoen inwoners kampen met een tekort aan medicijnen, brandstof en voedingsmiddelen. Het land heeft torenhoge schulden. Geen enkel land wil Sri Lanka nog geld lenen.
Het land hoopt op hulp van het Internationaal Monetair Fonds. Wickremesinghe zal zijn kennis en ervaring nodig hebben in de onderhandelingen met het IMF.
In een geheime stemming in het parlement kreeg Wickremesinghe 134 stemmen. Zijn belangrijkste tegenstander 82. De benoeming van Wickremesinghe geldt tot het einde van 2024.