Agenten lopen langs een leus op de muur in hoofdstad Colombo
NOS Nieuws

Einde van de Rajapaksa-dynastie, hoe nu verder in Sri Lanka?

Een grote menigte demonstranten bezet het kantoor van de Sri Lankaanse premier Ranil Wickremesinghe. Nadat president Gotabaya Rajapaksa als gevolg van maandenlange protesten vannacht het land was ontvlucht, werd de premier aangesteld als waarnemend president.

Veel demonstranten zien Wickremesinghe als handlanger van president 'Gota' en eisen zijn vertrek. Sinds zijn aanstelling probeerden zij het kantoor van de premier binnen te stormen, dat werd bewaakt door het leger. Ondanks het inzetten van traangas, lukte het de betogers vanochtend het gebouw binnen te komen.

De demonstranten in het gebouw zingen liederen en schreeuwen leuzen als "Ranil krankzinnig, Gota krankzinnig". Ze nemen foto's onder de glazen kroonluchter in de vergaderkamer en liggen op de dure sofa's.

De twee grootste televisiekanalen in Sri Lanka zijn niet lang na de bestorming uit de lucht gehaald. Premier Wickremesinghe heeft aangekondigd dat het leger alle noodzakelijke maatregelen mag nemen om de orde te herstellen: "We kunnen onze grondwet niet verscheuren. We moeten een einde maken aan deze fascistische bedreiging van onze democratie."

Bekijk beelden van de bestorming:

Betogers dringen ambtswoning van premier Sri Lanka binnen

Het vertrek van president Gotabaya heeft een einde gemaakt aan de eens zo illustere Rajapaksa-dynastie. De president liet niemand van zijn familie achter op een machtspositie, waarmee het land in een groot gat valt. Voor nu dient de premier nog als zijn plaatsvervanger. Volgende week zal het parlement een nieuw tijdelijk hoofd van de regering kiezen.

Wie dat ook zal zijn, die persoon krijgt een enorme uitdaging op zijn bord. Het land verkeert in diepe crisis.

Het land heeft niet genoeg brandstof voor essentiële diensten als bussen, treinen en ambulances. Brandstof importeren gaat niet meer door de erbarmelijke financiële situatie. De bevolking keerde zich als gevolg van de crisis tegen president Gotabaya Rajapaksa en zijn familie, die al bijna 20 jaar de koers van het land bepalen.

'Gota' genoot veel aanzien in het land sinds hij in 2009 als minister van Defensie een einde maakte aan de burgeroorlog tegen de Tamil Tijgers, een militante organisatie. Maar op de achtergrond speelden altijd beschuldigingen van misstanden tijdens die oorlog. Zelf ontkende hij alle beschuldigingen.

De familie van de voormalige president vormt een politieke dynastie. Sinds 1936 hebben de Rajapaksa's zo'n vijftig parlementariërs, ministers, hoge functionarissen en ambassadeurs voortgebracht. Mahinda, de oudere broer van Gotabaya, werd in 2005 president van Sri Lanka. Andere familieleden kregen hoge posten binnen de regering toegewezen.

De familie is berucht om corruptie en machtsmisbruik. Familieleden werden consequent belangrijke posten toegeschoven. Gotabaya maakte als minister van Defensie een einde aan de bloedige burgeroorlog die al decennia met de Tamil Tijgers woedde. Hij greep hard in. Volgens schattingen kwamen daar 60.000 tot 100.000 Tamils bij om.

In 2015 verloor Mahinda na tien jaar zijn macht. De familie raakte meer naar de achtergrond, maar in 2019 kwam Gotabaya aan de macht. Hij benoemde zijn oudere broer tot premier. Andere familieleden werden opnieuw op belangrijke posten benoemd.

Economische crisis

Onder zijn bewind begon er economisch wanbeleid. Premier Mahinda trad twee maanden geleden gedwongen af, maar de problemen hielden aan. Het land met 22 miljoen inwoners is in gebreke gebleven bij 55 miljard dollar aan buitenlandse leningen. De inflatie liep vorige maand op tot 54,6 procent. Het vooruitzicht is somber, maar niemand weet hoe het land zijn leningen kan afbetalen.

De volkswoede keerde zich afgelopen weekend tegen Gotabaya. Zaterdag vielen duizenden betogers zijn presidentiële paleis binnen. Weinig mensen hadden na een lange machtsperiode aan zien komen dat het voor de Rajapaksa's zo zou eindigen.

Het presidentiële paleis wordt sinds zaterdag bezet:

Demonstranten bezetten nog altijd presidentieel paleis Sri Lanka

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl