In de Sudanese hoofdstad Khartoem staken demonstranten onder meer autobanden in brand
NOS Nieuws

Tientallen doden bij gevechten tussen etnische groepen in Sudan na dood boer

Bij gevechten tussen twee etnische groepen in het zuidoosten van Sudan zijn zeker 65 doden gevallen. Ook zijn er zo'n 150 gewonden, meldt de regionale minister van Volksgezondheid. Vijftien zwaargewonden zijn uit de staat Blauwe Nijl overgebracht naar de hoofdstad Khartoem.

De gevechten tussen leden van de Hausa- en Birta-volken ontstonden afgelopen week na de dood van een boer. Achterliggende oorzaak is een conflict tussen de etnische groepen over land.

De meeste doden die als gevolg van de gevechten vielen zijn jonge mannen, zeggen de autoriteiten. Ze zijn veelal doodgeschoten of doodgestoken. Duizenden mensen zijn hun huis ontvlucht vanwege het geweld.

De landelijke overheid heeft het leger en paramilitaire organisaties naar de regio gestuurd. Ook is in twee plaatsen een avondklok ingesteld. Beide maatregelen moeten helpen de rust in het gebied te herstellen.

De speciale Sudan-vertegenwoordiger van VN-secretaris-generaal Guterres roep de partijen op tot terughoudendheid:

In de hoofdstad Khartoem gingen demonstranten de straat op vanwege het geweld in Blauwe Nijl. Ze marcheerden richting het presidentiële paleis met borden waarop onder meer 'stop de burgeroorlog' stond en 'de Blauwe Nijl bloedt'. Veiligheidstroepen zetten traangas in tegen de betogers.

De demonstranten verwijten de militaire regering, die vorig jaar met een staatsgreep aan de macht kwam, etnische conflicten op te stoken. Het land kent een lange geschiedenis van etnisch geweld, onder meer in de westelijke regio Darfur.

In 2019 werd dictator Omar al-Bashir verdreven door het leger. Daarna kreeg een overgangsraad de macht, maar in oktober 2021 volgde een nieuwe staatsgreep. Tussendoor was in 2020 een vredesakkoord gesloten tussen de Sudanese regering en verschillende rebellengroepen, die onder meer actief waren in Blauwe Nijl. Sinds de staatsgreep van 2021 is er weer meer sprake van etnisch geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl