NOS NieuwsAangepast

Bruls: 'Kansloze asielzoekers eerder weren om noodopvang te verlichten'

Gemeenten vinden dat kansloze asielzoekers sneller moeten worden geweerd bij binnenkomst in Nederland. Burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zegt in gesprek met de NOS dat hij bij collega's steeds meer weerstand merkt over de crisisnoodopvang van asielzoekers.

"Dit is niet meer een huisvestingsprobleem", zegt hij in reactie op drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "Het is ook een probleem van de entree in het land. De IND zal echt moeten gaan opschroeven."

Bruls doelt op immigranten die geen kans maken op een asielstatus, zoals veiligelanders. Die groep maakt weinig kans om in Nederland te mogen blijven, maar veroorzaakt vaak veel overlast. "Wij willen echte vluchtelingen opvangen."

Veiligelanders komen uit landen die door Nederland als veilig worden gezien en maken dus weinig kans op een asielstatus. Ook asielzoekers die via een ander Europees land naar Nederland kwamen hebben weinig perspectief op een verblijf hier, omdat dergelijke 'Dublinclaimanten' terug moeten naar het eerste land.

"Het is niet alleen maar een huisvestingsprobleem", vindt CDA'er Bruls. Hij wijst erop dat gemeenten eerst plekken voor Oekraïners regelden en daarna voor noodopvang. "We hebben al een enorme inspanning geleverd, Rijksoverheid, gemeenten, veiligheidsregio's en ook het COA om het aantal plekken op te schroeven, maar in dit tempo kunnen we dat niet volhouden."

In Nederland is een tekort aan opvangplekken omdat er er zo'n 15.000 asielzoekers in de opvang op een woning wachten en omdat er in voorgaande jaren fors is afgeschaald.

Hij verwacht dat de nieuwe noodplekken binnen een paar weken bezet zijn, terwijl ze tot oktober voor verlichting moeten zorgen. Volgens de burgemeester komen er nu 350 asielzoekers per dag naar Ter Apel en leidt die enorme instroom ertoe dat er snel te weinig plekken zijn. Uit cijfers van de IND blijkt dat de instroom van asielzoekers met 1000 per week hoog is, maar zeker niet uitzonderlijk.

Bruls wil dat de instroom bij de bron wordt aangepakt. "Men zal er meer werk van moeten maken om bij de entree in Nederland sneller de screening te doen", redeneert hij. "Realiseer de opvang niet voor mensen van wie we eigenlijk toch al weten dat ze nooit in Nederland een asielstatus zullen krijgen."

Enkele procenten

Van de asielzoekers die nu opgevangen worden, komen enkele procenten uit veilige landen. De IND meldt dat in mei 6 procent van de asielaanvragen van veiligelanders kwam. In asielzoekerscentra ligt het percentage rond de 2 procent, meldt het COA. Daarbij gaat het om 800 van de bijna 40.000 asielzoekers die in mei in de asielopvang zaten. Van hen komt het grootste deel uit Marokko, gevolgd door Tunesië en Georgië. Een klein deel van hen maakt wel kans op een verblijfsvergunning.

Wat de cijfers mogelijk vertekent, is dat gemeenten nu asielzoekers opvangen die nog niet door de IND geregistreerd zijn. Van deze mensen is dus nog niet precies bekend waar zij vandaan komen, en of zij dus ook uit veilige landen komen.

Vluchtelingenwerk Nederland ziet ook overlast bij veiligelanders, maar benadrukt dat het om een beperkt aantal mensen gaat. De organisatie noemt het een heel klein groepje rotte appels, die het voor de rest verpest. Het overgrote deel van de mensen in de crisisnoodopvang bestaat uit familieleden van erkende vluchtelingen.

De organisatie pleit ervoor dat de groep kansloze asielzoekers goed in kaart wordt gebracht en dat er duidelijke terugkeerafspraken worden gemaakt met de landen van herkomst.

Bruls wil de kwestie maandag in het Veiligheidsberaad met staatssecretaris Van der Burg aan de orde stellen.

Bekijk deze uitlegvideo van NOS op 3 over hoe de situatie in Ter Apel is ontstaan:

Waarom het totale chaos is in Ter Apel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl