De agenten staan opgesteld in de hal van de basisschool maar wachten bijna een uur voor ze de schutter confronteren
NOS Nieuws

Nieuwe beelden van aanslag op school Texas tonen uitstel van politie-ingrijpen

Een lokale krant in Texas heeft nieuwe beelden gepubliceerd van de dodelijke schietpartij op een basisschool in Uvalde van 24 mei. Het gaat om opnames van beveiligingscamera's die in de school hangen. Op de beelden is te zien hoe de politie 77 minuten in de school wachtte voordat ze besloten de schutter te confronteren.

Deze informatie is niet nieuw maar het debat in Uvalde over het politieoptreden is door de nieuwe beelden opnieuw opgelaaid. Inwoners van de stad verwijten de politie te traag te hebben ingegrepen. Bij de aanslag kwamen negentien jonge kinderen en twee docenten om het leven.

Trage reactie

Op de beelden, gepubliceerd door de Texaanse krant Austin American-Statesman, is te zien hoe de achttienjarige schutter in zijn truck de parkeerplaats van de school oprijdt en op twee mensen schiet. Daarna gaat hij de school binnen, waar de leerlingen zich in lokalen verschuilen. De dader stapt een van de lokalen binnen en begint te schieten. De krant heeft het geschreeuw van de kinderen uit de video gemonteerd, maar de schoten zijn nog duidelijk te horen.

De eerste politieagenten zijn drie minuten nadat de schutter de school inging, ter plaatse. De agenten stellen zich op voor de deur van het klaslokaal waar de schutter ook is, maar trekken zich terug nadat er opnieuw schoten klinken. De agenten, die bewapend zijn en kogelvrije vesten dragen, wachten op versterking in de gang.

Zo'n twintig minuten later arriveren zwaarbewapende hulptroepen. Deze blijven ook in de hal staan, zelfs als de schutter weer begint te schieten. Uiteindelijk duurt het nog bijna een uur voor ze het klaslokaal binnenstormen en de dader doden.

Bekijk hier zelf de beelden. Ze kunnen als schokkend ervaren worden.

Nieuwe beelden van schietpartij op basisschool in Texas

Het is onduidelijk hoe de krant de hand op het beeldmateriaal heeft weten te leggen. De opnames zouden later pas worden getoond, als bewijsmateriaal in een lopend onderzoek van het Texaanse ministerie van openbare orde (TDPS) naar de gebeurtenissen.

Boze ouders

Ouders van slachtoffers reageren boos op het gelekte materiaal. "Wie denken ze wel niet te zijn om zulke beelden van de laatste momenten van onze kinderen, die niet meer voor zichzelf kunnen spreken, vrij te geven?" zegt Angel Garza, die haar tienjarige dochter Amerie Jo verloor door de aanslag, tegen CNN.

Kimberly Rubio, wiens dochter Lexi omkwam bij de aanslag, zei tijdens een persconferentie dat ze begrijpt dat de media de overheid verantwoordelijk wil houden, "omdat die zelf niet transparant is geweest". Maar ze had de video zelf liever niet gezien, vooral het geluid van de geweerschoten had ze niet willen horen.

Een redacteur van de Austin American-Statesman verdedigt de beslissing in een verklaring: "We willen de waarheid over de gebeurtenissen aan het licht brengen. Daar zijn de nabestaanden al lang naar op zoek."

'Faliekante mislukking'

Ook een topambtenaar van het Texaanse veiligheidsdepartement zei in een persbericht het lekken van de video te betreuren. Maar volgens hem leveren de beelden ook het "gruwelijke bewijs dat de reactie van de veiligheidsdiensten op de aanval een faliekante mislukking was".

Het departement legde eerder al de schuld voor de trage reactie bij de lokale politiecommandant van Uvalde. Volgens de topambtenaar was de reactie "precies het tegenovergestelde van hoe we de agenten trainen." De politiecommandant zegt te hebben gehandeld naar "de informatie die hij op dat moment had".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl