EPA
NOS NieuwsAangepast

Politie Texas erkent fout, had klaslokaal eerder moeten bestormen

De politie in Texas heeft toegegeven dat agenten te lang hebben gewacht met het binnengaan van het klaslokaal waar de 18-jarige Salvador Ramos dinsdag negentien kinderen en twee docenten doodschoot.

Verschillende aanwezigen belden het alarmnummer 911 vanuit het lokaal nadat de schutter was binnengekomen met een semi-automatisch geweer. De politie kwam ter plaatse maar wachtte lange tijd in de gang buiten het lokaal voordat er ingegrepen werd, ook toen er steeds meer agenten bij kwamen.

En dat had anders gemoeten, geeft de veiligheidschef van de staat Texas nu toe:

Veiligheidschef Texas: 'Het was de verkeerde beslissing, punt uit'

De agenten die als eersten ter plaatse kwamen, dachten dat er geen acute dreiging was, zei Steven McCraw, de belangrijkste veiligheidsfunctionaris in de staat. Achteraf was dat "de verkeerde beslissing", zei hij op een persconferentie. "Ze dachten dat ze te maken hadden met iemand die zich had gebarricadeerd. Ze dachten dat er tijd was om de sleutels te halen en te wachten op een tactisch team met de juiste apparatuur om binnen te vallen."

Die speciale eenheid van de grenspolitie kwam drie kwartier na het begin van de aanslag de school binnen, maar ging pas na nog eens 35 minuten het lokaal in. "Ze hadden meteen naar binnen moeten gaan. Als de schutter nog niet onschadelijk is, heb je geen tijd te verliezen", erkende McCraw. "Elke andere agent gaat dan af op de schoten en blijft schieten tot de dader dood is."

Ramos vuurde in de vijf kwartier dat hij in de school was meer dan honderd kogels af.

McCraw vertelde de pers dat iemand in het lokaal om 12.03 uur lokale tijd naar 911 had gebeld. Er waren op dat moment volgens de veiligheidsfunctionaris al zeker 19 agenten ter plaatse. Ze belde daarna nog drie keer. Om 12.10 uur zei ze op fluistertoon dat er meerdere doden waren en om 12.16 uur dat nog acht of negen leerlingen in leven waren.

Om 12.43 en om 12.47 uur belde een scholier het alarmnummer en zei dat de politie "nu" binnen moest komen. Daarna duurde het nog drie minuten voordat agenten een bij de conciërge gehaalde sleutel gebruikten om de deur te openen. Er ontstond een vuurgevecht waarbij Ramos werd gedood. Om 12.58 uur meldde de politie dat het voorbij was.

De afgelopen dagen kwamen er steeds meer vragen over het politieoptreden in Robb Elementary School in Uvalde. Op vragen van CNN zei een FBI-woordvoerder dat een federaal onderzoek naar de schietpartij en het politieoptreden niet is uitgesloten. "Als de feiten uitwijzen dat er een federaal onderzoek nodig is, dan zal de FBI dat op dat moment uitvoeren." Op dit moment vindt er een onderzoek door de lokale autoriteiten plaats.

Een leerling die het overleefde vertelde anoniem bij de Amerikaanse zender CBS hoe de dader te werk ging:

Overlevende (9) over aanslag Texas: 'Hij kwam binnen en zei: het is tijd om te sterven'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl