Portretfoto's van zes slachtoffers, onder wie een docente (onder, midden) Twitter, AP (bewerking: NOS)

De schutter die gisteren in Texas negentien kinderen en twee volwassenen doodschoot, maakte al zijn slachtoffers in één klaslokaal. De politie probeerde binnen te komen, maar het klaslokaal was gebarricadeerd. Er werd ook op politieagenten geschoten.

"Dit laat de complete kwaadaardigheid van de schutter zien", aldus een politiewoordvoerder tegenover CNN. Over het motief van de achttienjarige Salvador Ramos, die door de politie werd gedood, is nog niks bekend.

Uvalde in Texas is een gemeente met een bevolking van overwegend latino's. Voor de slachtoffers die vielen in de Robb Elementary School geldt dat ook. De meeste slachtoffers zijn kinderen van een jaar of tien. Die schietpartij vond plaats in de fourth grade, vergelijkbaar met groep zes in Nederland.

Slachtoffers in kritieke toestand

Volgens de politie waren er in het klaslokaal nog meer kinderen aanwezig, in totaal waren zo'n 25 tot 30. Enkelen van hen raakten gewond. The New York Times schrijft dat een van hen in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Ook de toestand van een 66-jarige vrouw die volgens de politie de grootmoeder van Ramos is, is kritiek. Zij werd vlak voor de schietpartij op de basisschool thuis neergeschoten, vermoedelijk ook door Ramos.

De schietpartij op de basisschool is de 27ste school shooting dit jaar in Amerika, en de dodelijkste sinds de schietpartij op een school in Newtown in de staat Connecticut, tien jaar geleden. Daarbij is het de 202de massaschietpartij in de VS in 2022.

NOS

Volgens de politie zijn inmiddels alle slachtoffers geïdentificeerd en de families op de hoogte gebracht. Enkele nabestaanden laten van zich horen op sociale media of tegenover Amerikaanse media.

Een ouder herdenkt een van de omgekomen leraren:

Mireles (44) werkte zeventien jaar in Uvalde als leerkracht. De andere leerkracht die omkwam was de 46-jarige Irma Garcia, die al 23 jaar lesgaf.

Het jongste tot nog toe bekende slachtoffer is Uziyah Garcia. Hij werd acht jaar oud. Zijn grootvader Manny Renfro noemt het tegen persbureau AP "het liefste jongetje dat ik ooit gekend heb, en dat zeg ik niet alleen omdat hij mijn kleinkind was".

Zeven uur lang was Angel Garza in onzekerheid over het lot van zijn dochter Amerie Jo, van tien jaar oud. Op Facebook postte hij een oproep of anderen meer wisten. Woensdagochtend kreeg hij te horen dat zijn dochter een van de slachtoffers was: "Dank voor alle gebeden en hulp bij het vinden van mijn dochter. Ze is gevonden. Mijn kleine liefde vliegt nu in de hemel bij de engelen."

Eigenlijk had de tienjarige Eliahana Cruz Torres geen zin om naar school te gaan, vertelt haar grootvader Adolfo aan de New York Post. Toch moest ze van haar familie.

Cruz zegt de hele nacht buiten de school gewacht te hebben op nieuws over zijn kleindochter. 's Ochtends kreeg hij te horen dat zij een van de slachtoffers was.

De moeder van Xavier Lopez (10) zag haar zoon zo'n twee uur voor de schietpartij voor het laatst. Ze was aanwezig tijdens een prijsuitreiking op de school. "Hij was grappig, nooit serieus en zijn lach... Die lach zal ik nooit vergeten", zegt zijn moeder Felicha Martinez tegen The Washington Post.

De lokale zender KSAT houdt bij wat er bekend wordt over de slachtoffers.

STER reclame