Een agent met de eerste bloemen die naar de school zijn gebracht
NOS Nieuws

Schutter Texas ging 'rondschieten op een basisschool' na een ruzie met zijn oma

Anderhalve dag na de aanslag op een basisschool in Texas zijn er meer details bekend over de schutter en over hoe hij negentien kinderen en twee leraren kon ombrengen, voordat hij door agenten werd doodgeschoten. Zeker zeventien mensen raakten gewond.

De 18-jarige dader Salvador Ramos groeide op in Uvalde. Correspondent Marieke de Vries kwam daar gisteren aan. "Veel mensen kenden hem, kenden zijn moeder en kenden zijn grootmoeder waar hij de laatste tijd gewoond heeft", zei ze in het NOS Radio1 Journaal.

Salvador Ramos in een screenshot op zijn Instagram-account

Ramos werd op de basisschool gepest, omdat hij sliste en andere kleding droeg dan de andere kinderen, aldus De Vries. Toen hij naar de middelbare school ging, trok hij zich steeds meer terug. Een vader was voor zover bekend niet in beeld. Met zijn moeder had hij soms slaande ruzie, zei de vriend van de moeder tegen NBC News. Twee maanden geleden verhuisde hij daarom naar zijn grootouders, die beter voor hem zouden kunnen zorgen.

Ramos maakte de middelbare school niet af. Mensen kenden hem van het fastfoodrestaurant waar hij werkte. Hij maakte een onzekere indruk. "Hij keek vaak naar beneden, durfde mensen niet recht in de ogen te kijken", zei De Vries. "Tegelijkertijd kon hij agressief uitvallen tegen vrouwelijk personeel en hun ook onaangename sms'jes sturen."

Hij sprak graag over wapens. Op 17 mei, de dag nadat hij 18 was geworden, kocht hij van zijn verjaardagsgeld een semiautomatisch wapen en een paar dagen later een tweede. Dat kon omdat de staat Texas vorig jaar een wet heeft aangenomen die dat voor 18-jarigen onder voorwaarden mogelijk maakt.

Ruzie

"Zijn oma was de eerste die hij aanviel", zei De Vries. "Naar wij begrijpen had hij een akkefietje met haar en schoot haar in het gezicht. Daarna pakte hij haar auto en reed naar de Robb Elementary School."

CNN sprak met een 15-jarig meisje in Duitsland dat Ramos op 9 mei op sociale media had leren kennen. Dinsdag sms'te hij dat hij ruzie had met zijn oma over zijn telefoon: "Het is ergerlijk." Zes minuten later: "Ik heb mijn oma net in haar hoofd geschoten." En een paar seconden daarna: "Ik ga rondschieten op een basisschool." Dat was om 11.21 uur plaatselijke tijd.

Juan Carranza woont tegenover de school. Hij zag hoe Ramos zijn auto in een greppel parkeerde, een van zijn wapens pakte en twee mensen bij het uitvaartcentrum tegenover de school onder vuur nam. Ze wisten ongedeerd weg te komen. Mogelijk beschoot hij ook een beveiliger van de school, maar daarover verschillen getuigen van mening. Ook schoot hij van binnenuit op twee agenten die op een noodmelding waren afgekomen. Beide agenten raakten gewond.

Daarna ging hij een klaslokaal binnen met kinderen van 9 en 10 jaar. "Hij deed de deur op slot en begon op de leerlingen en leraren te schieten", zei een Texaanse veiligheidsambtenaar tegen CNN.

Een scholier die het overleefde vertelde anoniem bij de Amerikaanse zender CBS hoe de dader te werk ging:

Overlevende (9) over aanslag Texas: 'Hij kwam binnen en zei: het is tijd om te sterven'

Het duurde zeker 40 minuten voordat de politie Ramos wist te doden. Omdat hij de deur van het lokaal had gebarricadeerd en er eerst te weinig agenten waren, verklaarde de ambtenaar. En omdat de eerste zorg het voorkomen van nog meer slachtoffers was. "Ze sloegen ruiten van de school kapot om andere kinderen en leraren in veiligheid te brengen." Omstanders zeggen tegen lokale media dat het te lang duurde voor er ingegrepen werd.

Ramos werd daarna gedood door een in allerijl gevormd speciaal politieteam.

Verdriet bij de herdenkingsdienst die gisteravond in Uvalde plaatsvond

"Een deken van verdriet is over Uvalde neergedaald", zei De Vries. "Het is een kleine gemeenschap van maar 16.000 inwoners, dus iedereen kende wel iemand van de ouders, de kinderen of de leraren."

De Vries sprak met een vrouw die naast de school woont. Ook zij heeft Ramos uit de auto zien komen en zien schieten. "Ze is haar huis in gevlucht en er eigenlijk nog niet uit geweest. Zo bang is ze. Mensen zijn verdrietig, boos en angstig."

Gisteravond is in de plaatselijke rodeo-arena een herdenkingsdienst gehouden. "Er stonden voorgangers en dominees en het huilen van de betrokkenen was echt hartverscheurend."

Traumadeskundigen

Een buurtcentrum dient nu als informatie- en opvangcentrum voor de ouders. De kinderen die het overleefd hebben werden daarheen gebracht. Ouders van omgekomen kinderen moesten hier dna afstaan voor identificatie.

In het buurtcentrum zijn ook traumadeskundigen. Kinderen hebben niet de woorden om hun ervaringen en emoties uit te drukken, zei een van hen tegen De Vries. De vrouw probeert de kinderen met speltherapie aan het praten te krijgen. Dat is nodig om erachter te komen hoe deze kinderen begeleid moeten worden bij de verwerking van wat ze hebben meegemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl