EPA
NOS Nieuws

Spanje steunt burgers dankzij extra heffing op banken en energiesector

De Spaanse regering gaat tijdelijk banken en energiebedrijven zwaarder belasten. Met die extra opbrengsten moeten de lage- en middeninkomensgroepen worden geholpen om de stijgende alledaagse kosten het hoofd te bieden.

Door in 2023 en 2024 de belasting voor die twee sectoren te verhogen hoopt de Spaanse regering zo'n 7 miljard euro extra binnen te halen: 4 miljard bij de energiebedrijven en drie miljard bij de banken.

Volgens Sánchez is de inflatie, vooral het gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, de grootste uitdaging voor Spanje. "Het is een ziekte voor onze economie die iedereen raakt, met name de kwetsbaarste groepen."

Sánchez kondigde ook aan dat studenten van 16 jaar en ouder met een studiebeurs een aanvullende beurs kunnen krijgen van 100 euro per maand. Ook wordt het openbaar vervoer in stedelijke gebieden en voor middellange afstanden tijdelijk gratis.

Daling waarde aandelen

De banken kunnen Sánchez extra worden belast omdat omdat die sector nu al profiteert van de te verwachte renteverhoging. Maar volgens financieel analisten staan de Spaanse banken juist onder druk uit vrees voor een mogelijke recessie.

Doordat de belastingmaatregel niet werd verwacht, is de impact op de banken groot, zegt een analist tegen persbureau Reuters. "Het kwam als een koude douche."

Direct na de aankondiging van de premier daalde de waarde van de aandelen van een aantal grote banken met zo'n 10 procent. De koers van de aandelen van twee energiebedrijven daalde met 0,4 tot 0,7 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl