Kaag en Calviño in Brussel vorige maand
NOS Nieuws

Nederland en Spanje komen met plan: meer tijd voor afbouwen staatsschuld

Nederland en Spanje willen eurolanden meer tijd geven om hun staatsschuld af te bouwen. De strenge voorschriften uit het Stabiliteits- en Groeipact moeten plaatsmaken voor maatwerk per land, maar de afspraken moeten dan wel beter worden nageleefd.

Minister Kaag van Financiën en haar Spaanse collega Calviño presenteren het voorstel vandaag in Luxemburg aan hun collega-ministers. De twee willen niet tornen aan de normen van maximaal 3 procent begrotingstekort en een schuld van maximaal 60 procent.

Op dit moment is het nog zo dat landen met een schuld van boven de 60 procent (meer dan de helft van de lidstaten) elk jaar 5 procent van hun schuld boven de norm moeten afhalen. Een doel dat vaak niet wordt gehaald. Kaag en Calviño willen dat principe loslaten en vinden dat landen zelf een plan moeten maken hoe ze hun schuld willen verkleinen. De zelfopgelegde regels moeten strenger worden gehandhaafd dan nu het geval is.

Binnen de EU is op dit moment een discussie gaande over aanpassingen van het Stabiliteits- en Groeipact. Tot halverwege dit jaar kunnen landen hierover inbreng leveren. Verwacht wordt dat aan het eind van dit jaar meer duidelijkheid is over de toekomst van het pact.

Over de ups en downs van de Nederlandse staatsschuld maakten we rond afgelopen Prinsjesdag deze video:

De ups en downs van de Nederlandse staatsschuld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl