In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Oppositie Almere boos dat afgetreden wethouders terugkeren na Floriade-debacle

Oppositiepartijen in de gemeenteraad van Almere hebben geen goed woord over voor de terugkeer van vier oud-wethouders in het nieuwe college van B en W. De vier bestuurders stapten tweeënhalve week geleden op nadat was gebleken dat de Floriade-tentoonstelling de gemeentekas 34 miljoen euro extra gaat kosten. Ze keren nu terug, maar krijgen wel allemaal een andere portefeuille.

Daarnaast komen er drie nieuwe wethouders bij van partijen die eerder niet in het college zaten. 7 van de 16 partijen in de gemeenteraad van Almere leveren nu een wethouder.

Het nieuwe college van Almere kwam tot stand onder leiding van VVD-fractievoorzitter Colette Holter. Bij de presentatie van het coalitieakkoord zei ze dat er bij de vorming van het nieuwe college is gekeken naar kwaliteit, bestuurlijke ervaring en de onderlinge verhoudingen in de raad.

De vier wethouders die nu terugkeren hebben veel ervaring en zijn goed op de hoogte van de lopende zaken, aldus de woordvoerder van de gemeente Almere. Daar komt bij dat drie van de vier wethouders niet rechtstreeks betrokken waren bij de Floriade, voegt hij eraan toe.

'Je bedondert de inwoners van de stad'

De samenstelling van het nieuwe college valt onder meer slecht bij PVV en PvdA. Die partijen zijn na de VVD de grootste in de stad.

Tegen Omroep Flevoland zegt PVV-raadslid Chris Jansen dat Almeerders voor de gek gehouden worden. "Je ziet wethouders die aftreden met een traan, en drie weken later gewoon terugkomen met een andere portefeuille. Daarmee bedonder je de inwoners."

Erik Theunissen van de PvdA spreekt van een ingewikkeld verhaal: "Ik vind het moeilijk uit te leggen aan mensen in de stad dat je je verantwoordelijkheid neemt en vervolgens enkele weken later weer terugkomt."

Floriade niet genoemd

In het coalitieakkoord wordt gewezen op de noodzaak dat het vertrouwen in de politiek wordt hersteld. Maar er wordt met geen woord gerept over het Floriade-debacle. Het evenement kost de gemeente bijna 100 miljoen euro en het einde van de kostenoverschrijding lijkt nog niet in zicht.

Donderdagavond wordt het collegeakkoord in de gemeenteraad besproken.

Advertentie via Ster.nl