De Floriade in Almere
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Almere vreest nóg grotere financiële strop Floriade

De Floriade in Almere moet rekening houden met nog minder bezoekers dan verwacht. Dat hebben raadsleden vanavond te horen gekregen op een bijeenkomst in het stadhuis, schrijft Omroep Flevoland. De wereldtentoonstelling voor bloemen, die elk decennium ergens in Nederland wordt gehouden, heeft miljoenen extra nodig om open te blijven tot de geplande einddatum van 9 oktober.

Hoewel de Floriade nog steeds hoopt op 1,2 miljoen bezoekers, gaf de gemeente vorige week al aan dat eerder rekening gehouden moet worden met 800.000 mensen. Zelfs voor dat scenario zal de Floriade fors meer mensen moeten trekken dan de afgelopen weken het geval was.

Mochten de bezoekersaantallen de komende maanden niet fors stijgen, dan lijkt een getal van 620.000 tot 680.000 bezoekers realistischer, blijkt uit een doorrekening van de gemeente.

7 miljoen extra

Vorige week werd bekend dat de stad 33,8 miljoen extra moet toeleggen op het evenement. Om ook de komende maanden open te blijven heeft de Floriade een extra lening nodig van de gemeente Almere. Bij het scenario van 820.000 bezoekers gaat het om 7 miljoen euro. De totale lening van de gemeente aan de Floriade komt dan uit op 71,5 miljoen. Als de bezoekersaantallen daadwerkelijk niet boven de 680.000 uitkomen, moet daar nog eens een bedrag van zo'n 5 tot 6 miljoen bij.

Tijdens de sessie in het stadhuis werd vandaag ook stilgestaan bij de mogelijkheid om de Floriade voortijdig te sluiten of zelfs failliet te laten gaan. Volgens het college van burgemeester en wethouders kost dat de stad nog meer dan openblijven, al is het precieze prijskaartje van deze alternatieve opties nog niet duidelijk.

Advertentie via Ster.nl