EPA
NOS NieuwsAangepast

Partij vermoorde oud-premier Abe lijkt ruime overwinning te behalen

De coalitie van de Liberaal-Democratische Partij LDP en Komeito lijkt af te stevenen op een grote overwinning bij de verkiezingen voor het Japanse Hogerhuis.

Na het sluiten van de stembureaus wezen de exitpolls er al op dat tussen de 69 en 83 van de 125 verkiesbare zetels in het Hogerhuis naar de coalitie zouden gaan (de senaat telt 248 zetels). Inmiddels wordt al gesproken over 87 zetels. De definitieve uitslag wordt morgen verwacht.

Sympathiestemmen

De verkiezingen werden overschaduwd door de moord op oud-premier en prominent lid van de LDP Shinzo Abe. Hij werd vrijdag neergeschoten terwijl hij op campagne was voor de verkiezingen. Hij overleed enkele uren later in het ziekenhuis. Een dag later werd de campagne weer hervat.

Politieke analisten verwachtten al dat de LDP met het oog op de moord veel stemmen zou binnenhalen. Ook daarvoor gingen ze er al van uit dat de coalitie zeker tussen de 59 en 69 zetels zou behalen. De coalitie wordt geleid door premier Fumio Kishida, die wordt gezien als een protegé van Abe.

Meer geld naar defensie

Dat het nu vrijwel zeker boven de 69 uitkomt, is historisch: niet eerder behaalde de coalitie zoveel zetels. Als dat gebeurt heeft de coalitie de absolute meerderheid in de senaat. Bij de vorige verkiezingen voor de Eerste Kamer behaalde ze 55 zetels.

Wanneer de absolute meerderheid wordt behaald, wordt het makkelijker voor Kishida om zijn plannen door te voeren om meer geld aan defensie uit te geven. Het geeft de voormalige bankier uit Hiroshima de kans om de pacifistische grondwet van Japan te herzien, een lang gekoesterde wens van de LDP die Abe nooit heeft kunnen realiseren. Uit opiniepeilingen blijkt dat de meerderheid van de kiezers voorstander is van meer militaire kracht.

De verkiezingen voor de Japanse senaat worden doorgaans gezien als een referendum over de zittende regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl