Campagne hervat in Japan, dag na aanslag op oud-premier Abe
In Japan hebben politieke partijen vandaag hun campagne hervat, een dag na de aanslag op oud-premier Abe. Zondag stemt het land in verkiezingen voor het hogerhuis.
Veel politici willen duidelijk maken dat ze niet zullen zwichten voor geweld. Toch zullen er maar weinig prominente politici vandaag toespraken houden. Door de aanslag op Abe is in het land de discussie opgelaaid of Japanse politieke bijeenkomsten wel goed genoeg beveiligd zijn.
De 67-jarige Abe werd tijdens een toespraak op straat neergeschoten door een 41-jarige man. Hij overleed enkele uren later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Volgens zijn artsen werd Abe in zijn hart geraakt en troffen kogels ook zijn halsslagader.
De moord heeft een schok veroorzaakt in Japan, waar politiek geweld en vuurwapendoden een uitzondering zijn.
Het gaat om een oud-militair, die tot 2005 drie jaar lang bij de marine heeft gezeten. Mensen uit zijn omgeving zeggen verrast te zijn door zijn daad omdat hij niet politiek betrokken zou zijn. De schutter heeft bekend, maar de politie meldde verder alleen dat de man een hekel had aan Abe. Waarom precies is niet bekend.
De politie heeft bij een inval in het huis van de dader ook explosieven en wapens gevonden, waaruit blijkt dat hij langer bezig geweest moet zijn om een eigen wapen te kunnen maken.
Er zijn meerdere zelfgemaakte vuurwapens in beslag genomen van het type waarmee de aanslag werd uitgevoerd. Ook werd een computer meegenomen door de recherche
Het lichaam van Abe is inmiddels begeleid door zijn vrouw onder grote mediabelangstelling van het ziekenhuis in de stad Nara overgebracht naar zijn huis in Tokio. Details over de uitvaart zullen later volgen.
Op de plek in Nara waar Abe werd doodgeschoten is een tent neergezet waar het publiek kan stilstaan bij de tragedie. Mensen buigen er even het hoofd en laten er bloemen achter of - naar Japans gebruik - voedsel en flesjes drinken.
Politieke commentatoren in het land vragen zich af hoe de moord de verkiezingen zondag zal beïnvloeden. De Liberaal-Democratische Partij van Abe en zittend premier Kishida stond in de peilingen op een bescheiden winst. Het is mogelijk dat meer Japanse kiezers uit piëteit voor die partij zullen kiezen.