Oekraïense militairen (ter illustratie)
NOS Nieuws

VN-rapport: ook Oekraïne had schuld aan aanval verzorgingshuis

Oekraïne is volgens een rapport van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR) mede schuldig aan de doden die vielen bij een aanval op een verzorgingstehuis in de regio Loegansk. Bij de aanval van begin maart vielen daar waarschijnlijk tientallen burgerdoden.

Persbureau AP meldt dat de Oekraïense autoriteiten Russische troepen de schuld gaven van de aanval op het verzorgingstehuis in Stara Krasnyanka. Het zou daarbij gaan om een 'niet uitgelokte' aanval, maar de VN betwijfelt dat. Volgens het mensenrechtenbureau heeft het Oekraïense leger ook schuld aan de aanval omdat militairen enkele dagen ervoor hun intrek namen in het verzorgingstehuis, waardoor dat een doel werd.

71 patiënten

De Oekraïense militairen kwamen op 7 maart aan in het verzorgingshuis. Ze hadden deze plek uitgekozen omdat het volgens het rapport "een strategische ligging had ten opzichte van een belangrijke nabijgelegen weg".

Op 11 maart werd het pand door Russische militairen aangevallen met zware wapens. Op dat moment waren naast de soldaten nog 71 patiënten aanwezig en vijftien medewerkers. Daarna ontstonden er gevechten tussen Russische en Oekraïense troepen en brak er brand uit in het verzorgingshuis.

Het is lastig vast te stellen hoeveel patiënten er precies omkwamen, maar volgens de VN hebben minstens 22 patiënten de aanval overleefd. Het rapport zegt niet dat er sprake zou zijn van oorlogsmisdaden, maar noemt het wel als een voorbeeld van het mogelijke gebruik van een menselijk schild. In het rapport wordt ook een voorbeeld genoemd van hoe Russische militairen zich daar bij een ander voorval ook mogelijk schuldig aan hebben gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl