'Decreet toont vooral onmacht van Biden in abortuskwestie VS'
Na een geëmotioneerde toespraak heeft de Amerikaanse president Biden gisteren een decreet ondertekend om vrouwen zo veel mogelijk toegang te bieden tot abortus. Biden erkende dat zijn invloed beperkt is en riep iedereen op in november te gaan stemmen, zodat abortus een landelijk wettelijk vastgelegd recht kan worden.
Sinds het hooggerechtshof er twee weken geleden een streep zette door abortusjurisprudentie, hebben zeker tien staten abortus verboden. Biden verwees in zijn toespraak naar een extreem geval van een naar verluidt 10-jarig verkrachtingsslachtoffer dat haar zwangerschap niet in haar woonplaats in Ohio kon beëindigen, en daarvoor naar Indiana moest afreizen.
Biden zei dat hij dit een belachelijke situatie vindt:
Vorige week kondigde de president aan dat hij er voorstander van is om het landelijke recht op abortus in de wet te verankeren. Normaal gesproken is voor zo'n beslissing steun van minimaal 60 van de 100 Senatoren nodig. Biden wil dat veranderen zodat een kleine meerderheid volstaat. De kans dat hij die aanpassing voor elkaar krijgt is nihil: ook twee van zijn Democratische partijgenoten voelen er niets voor om deze regel aan te passen.
De Democratische Partij heeft momenteel 48 zetels in de Senaat, de Republikeinse Partij 50. Daarom was Bidens oproep voor de naderende tussentijdse verkiezingen, vooral aan vrouwen: "Stemmen, stemmen, stemmen!"
Kritiek op de president
Vanuit progressieve hoek is er zware kritiek op Bidens aanpak van de situatie. Zo is er geopperd om een nationale medische noodsituatie uit te roepen zodat de regering de regie naar zich toe kan trekken. Maar de president toont zich niet bereid tot zulke draconische maatregelen.
In plaats daarvan staan er in het decreet een reeks lichtere maatregelen. Biden wil dat overheidsdiensten onder meer de privacy waarborgen van zwangere vrouwen die online zoeken naar informatie over abortus. Ook zijn er stappen aangekondigd om ervoor te zorgen dat vrouwen in andere staten terechtkunnen voor deze medische ingreep.
De Verenigde Staten zijn verdeeld over abortus, al komt in peilingen naar voren dat een meerderheid tegen een algeheel verbod is. Conservatieve christenen hebben er decennia aan gewerkt om de zogenoemde zaak Roe v. Wade uit 1973 terug te draaien. Sinds het hooggerechtshof daartoe vorige maand besloot, is er in het land massaal gedemonstreerd, door pro-abortus-betogers maar ook door tegenstanders.