NOS Nieuws

Honderden mensen op de Dam demonstreren voor recht op abortus

Op de Dam in Amsterdam hebben honderden mensen gedemonstreerd voor het recht op abortus. Het was de tweede keer in twee maanden tijd dat de betogers in de hoofdstad samenkwamen.

Directe aanleiding voor het protest was de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat bepaalde dat het federaal abortusrecht wordt afgeschaft. Dat betekent dat de staten in de VS nu zelf mogen beslissen of ze abortus toestaan. Deze beslissing leidde tot tientallen betogingen en woedende reacties van vooral Democraten. President Biden noemde de beslissing "een grote fout".

De actievoerders op de Dam spraken hun afschuw uit over de beslissing in de VS:

Pro-abortusdemonstratie op de Dam: 'Abortus nog steeds relevant'

In Nederland wordt abortus juist toegankelijker. Onder meer door de afschaffing van de verplichte bedenktijd en de mogelijkheid om de abortuspil bij de huisarts te halen. Ongeveer 30.000 vrouwen kiezen jaarlijks voor een abortus.

Wetboek van Strafrecht

Actievoerders op de Dam pleitten er ook voor dat abortus op geen enkele manier strafbaar is en helemaal uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald.

De actievoerders droegen bordjes met daarop teksten als 'Glad I'm not born in the USA' en 'Mijn lichaam, mijn keuze'. Volgens de gemeente was sprake van een rustige sfeer.

Ondertussen zien ook organisaties tegen abortus in Nederland de belangstelling voor hun activiteiten groeien. Hoe kijken zij naar de laatste ontwikkelingen in Amerika en Nederland?

Pro-life over abortus in VS: 'hoopvol dat er ook veranderingen mogelijk zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl