Anadolu Agency
NOS Nieuws

In hele VS demonstraties na abortus-uitspraak Hooggerechtshof

Na het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het landelijke recht op abortus terug te draaien, zijn verspreid over de VS mensen de straat opgegaan om daartegen te protesteren. Tussen Boston en Los Angeles waren tientallen betogingen in grote en middelgrote steden. De meeste waren relatief klein van omvang; in onder meer New York en Chicago trokken de betogingen wel duizenden mensen.

In New York verzamelden zich volgens de lokale afdeling van ABC News meer dan 10.000 mensen voor een mars. Vrouwen die meeliepen hadden borden bij zich met teksten als 'Blijf met je wetten van mijn lijf' en 'Mijn verkrachter heeft meer rechten dan ik'. Ook de minister van Justitie van de staat New York had zich bij het protest gevoegd. In New York blijft abortus legaal.

Op sommige plaatsen liep het uit de hand. Beelden van de demonstraties in het hele land:

Felle protesten in VS na abortus-uitspraak Hooggerechtshof

In Chicago trokken eveneens duizenden mensen door de straten om hun woede te uiten over het besluit van het Hooggerechtshof. Burgemeester Lightfoot van Chicago had vrouwen uit staten die abortus nu gaan verbieden opgeroepen om naar haar stad te komen. "We zullen je beschermen en zorgen dat je rechten worden gerespecteerd", zei ze op een persconferentie. Chicago ligt in Illinois; die staat wordt bestuurd door Democraten en zal het recht op abortus behouden.

Er gingen ook mensen de straat op die blij zijn met het besluit van het Hooggerechtshof.

NOS

Ook in staten waar abortus waarschijnlijk verboden wordt waren betogingen, zoals in de steden Houston en Austin (Texas) en Atlanta (Georgia). CNN meldt dat verspreid over het land zeker 70 betogingen waren aangemeld.

President Biden heeft het besluit van het Hooggerechtshof veroordeeld. Ook vrouwen- en mensenrechtenorganisaties zijn woedend dat het landelijke recht op abortus verdwijnt en abortus nu weer een zaak wordt voor de Amerikaanse staten. Oud-president Trump reageerde net als andere Republikeinse kopstukken juist zeer opgetogen, net als kerkelijke en pro-life-organisaties.

 • EPA
  Demonstranten in Atlanta, Georgia. In die staat wordt abortus waarschijnlijk verboden
 • AFP
  Een kleinere betoging in Detroit, Michigan
 • AFP
  Een vrouw in Los Angeles
 • AFP
  Betogers bij het State Capitol in Boston

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl