Ons Jabeur
NOS Sport

Jabeur is de 'minister van Geluk' die Arabische en Afrikaanse tennissers hoop geeft

Ze wordt in eigen land de 'minister van Geluk' genoemd en onder haar collega's is ze mateloos populair. We hebben het over Wimbledon-finaliste Ons Jabeur uit Tunesië, de eerste vrouw van Arabische of Afrikaanse afkomst die in een grandslamfinale staat.

Jabeur legde aan de Tunesische kust op de tennisbanen van hotelresorts de basis voor haar loopbaan. Al snel werd duidelijk dat de jonge Ons over veel tennistalent beschikte. "Ooit ga ik koffie voor je halen op Roland Garros", beloofde ze haar moeder op 10-jarige leeftijd.

Jabeur kreeg als twaalfjarige toegang tot een eliteschool in Tunis, waar de beste sportalenten van het land aan hun droom mochten werken. Wegens het gebrek aan tegenstand bij de meisjes in Tunesië, deed de jonge Jabeur soms mee aan toernooien van de jongens - en met succes.

Op zestienjarige leeftijd, in 2011, verwezenlijkte Jabeur haar eerste droom, toen ze als eerste Arabische tennisster het juniorentoernooi van Roland Garros won. Er zullen in dat jaar ongetwijfeld de nodige koppen koffie in Parijs zijn genuttigd.

Ons Jabeur na het winnen van de juniorentitel op Roland Garros in 2011

Anno 2022 heeft Jabeur, de mondiale nummer twee, zich ontpopt tot een immens populaire speelster die Tunesië op de kaart heeft gezet.

De WK-kwalificatie van het voetbalelftal was groot nieuws in Tunesië, maar de zegetocht van Jabeur heeft het economisch zwaar lijdende land, dat ook politiek veel te verduren heeft gehad, meer voorspoed gegeven. 'De minister van Geluk', kreeg Jabeur van haar landgenoten dan ook mee als bijnaam.

Jabeur gebruikte op de persconferentie na haar gewonnen halve finale de bijnaam zeer vakkundig, toen ze werd gevraagd naar de kwestie over het opstappen van Boris Johnson als premier van Groot-Brittannië. "Pffff, ik heb geen idee... Ik ben de minister van Geluk", antwoordde ze met een glimlach.

De 27-jarige Jabeur hoopt met haar finaleplaats kinderen van Arabische en Afrikaanse afkomst te inspireren. Te laten geloven dat alles mogelijk is, ook in een lastige, dure wereldsport zoals tennis.

"Ik wil meer spelers uit mijn land, het Midden-Oosten of Afrika in de top zien", vertelt Jabeur. "Ik denk dat er op een gegeven moment heel weinig geloof is geweest dat een speler uit deze regio iets moois kan neerzetten. Ik probeer dat zo goed mogelijk te doen. Hopelijk kan ik andere mensen inspireren."

Groot feest

Eén ding heeft Jabeur al voor elkaar gekregen. Bij thuiskomst zal er door de Tunesische overheid een groot feest voor haar worden georganiseerd. Er is geen beter manier om je minister van Geluk zo te eren.

Wimbledon-finaliste Jabeur wil niet alleen Tunesië inspireren, maar heel Afrika

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl