NOS Sport

Djokovic na slappe start in achtste Wimbledon-finale

Djokovic voor de achtste keer Wimbledon-finalist

Novak Djokovic heeft voor de achtste keer de finale op Wimbledon gehaald. De zesvoudig kampioen versloeg na een slappe start publieksfavoriet en toernooiverrassing Cameron Norrie met 2-6, 6-3, 6-2, 6-4.

Djokovic speelt zondag in de finale tegen Nick Kyrgios, die door een opgave van Rafael Nadal (buikspierblessure) een vrije doortocht naar zijn eerste grandslamfinale kreeg.

Achtste Wimbledon-finale

Djokovic haalde voor de achtste keer de finale op Wimbledon en laat daarmee Boris Becker, Arthur Gore en Pete Sampras (zeven finales) achter zich. Hij moet nu alleen nog Roger Federer met twaalf Wimbledon-finales voor zich dulden.

Maar misschien is het nog wel bijzonderder dat Djokovic voor de 32ste keer een grandslamfinale haalde en dat deed geen enkele man hem in de tennisgeschiedenis na. Bij de vrouwen zijn er twee speelsters die vaker een grandslamfinale haalden: Chris Evert (34) en Serena Williams (33).

Meeste grandslamfinales - mannen

Novak Djokovic 32
Roger Federer 31
Rafael Nadal 30
Ivan Lendl 19
Pete Sampras 18

Net als in de kwartfinales had Djokovic flink wat tijd nodig om op gang te komen. De 35-jarige Serviër, die in de achtste finales het tennissprookje van Tim van Rijthoven had beëindigd, trof in Norrie voor het eerst in het toernooi een linkshandige tegenstander en wellicht dat dit toch even wennen was voor de man uit Belgrado.

Norrie, de grote onbekende

Norrie is de nummer twaalf van de wereld, maar buiten Groot-Brittannië nog een onbekende. De 26-jarige Brit beleefde in 2021 zijn grote doorbraak met zes ATP-finales (met onder meer de winst van het masterstoernooi in Indian Wells) en kwalificeerde zich daardoor ook voor de ATP Finals.

Als zoon van Britse ouders werd Norrie geboren in Zuid-Afrika en groeide hij op in Nieuw-Zeeland, dat de tennisser in zijn jeugd financieel onvoldoende kon steunen. Norrie besloot hierop op zeventienjarige leeftijd het Britse staatsburgerschap aan te nemen zodat hij bij de vermogende Engelse tennisbond kon aansluiten. En dat bleek geen onverstandige keuze.

Reuters
Cameron Norrie

Norrie ontwikkelde zich als een allround tennisser die van hard werken houdt en met zijn linkshandige effect zijn tegenstanders helemaal dol kan draaien. Ook Djokovic wist zich op het Centre Court anderhalve set geen raad met het sluwe spel van de inmiddels viervoudig winnaar van een ATP-titel.

Ommekeer

Halverwege de tweede set kantelde de partij nadat Norrie op 4-3 een simpele volley had gemist en prompt pakte Djokovic de regie. De mondiale nummer drie speelde zichtbaar met meer zelfvertrouwen en dwong de Brit meer en meer tot het maken van fouten.

De Britse fans op het Centre Court werden steeds stiller en zagen Norrie in de vierde set direct zijn service inleveren.

Hij krikte daarna weliswaar zijn niveau weer op, waardoor er soms fraaie rally's ontstonden, maar die vroege break van Djokovic kon hij niet meer onschadelijk maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl