NOS SportAangepast

Kazachse Rybakina en Tunesische Jabeur voor het eerst in grandslamfinale

Jelena Rybakina en Ons Jabeur staan zaterdag tegenover elkaar in de vrouwenfinale van Wimbledon. Rybakina overtuigde tegen voormalig winnares Simona Halep en zegevierde in straight sets: 6-3, 6-3. Jabeur klopte eerder op de dag de Duitse Tatjana Maria.

Rybakina, vorig jaar kwartfinaliste op Roland Garros, startte uitstekend. Ze pakte meteen punten met haar gevreesde opslag, benutte haar eerste breakpoint en sleepte simpel de eerste set binnen.

ANP
Jelena Rybakina

In de tweede set gaf Halep haar eerste servicegame weg met drie dubbele fouten op rij. Rybakina speelde vrijwel foutloos, tot ze op 2-1 uit het niets vier afzwaaiers produceerde (2-2).

Tot veel paniek leidde het niet bij de Kazachse: ze brak Halep nogmaals en besloot haar volgende twee servicegames met een ace. Halep, een van de beste retourneerders in het circuit, kreeg maar geen vat op de service van Rybakina, die het karwei op haar eerste matchpoint afmaakte.

Primeur Jabeur

Jabeur haalde ook voor het eerst in haar loopbaan de finale van een grandslamtoernooi. De Tunesische tennisster versloeg de Duitse verrassing Tatjana Maria met 6-2, 3-6, 6-1.

De 27-jarige Jabeur reikte nooit verder dan de kwartfinales op een van de vier grand slams, maar won dit jaar al wel in Madrid en Berlijn en haalde de eindstrijd in Rome.

Jabeur en Rybakina plaatsen zich voor het eerst voor finale Wimbledon

Maria, moeder van twee kinderen, had dit toernooi indruk gemaakt met zeges op Sorana Cirstea, Maria Sakkari en Jelena Ostapenko, maar haar slice bleek niet opgewassen tegen de power van Jabeur.

Probleemloos

De Tunesische, de mondiale nummer twee, kwam op eigen service niet in de problemen en benutte in de eerste set twee van haar vijf breakpoints.

De eerste game van set twee was de eerste servicegame die Maria makkelijk won. In de volgende overleefde ze twee breakpoints, waarna ze zelf haar eerste breakpoint kreeg én verzilverde.

Jabeur was even de precisie kwijt (zestien onnodige fouten in de tweede set) en Maria liep uit naar 5-2. Op haar derde setpoint drukte de Duitse door.

ANP
Tatjana Maria

Maria, die in al haar eerdere duels was teruggekomen van een achterstand, leek de partij te hebben gekanteld, maar in set drie nam Jabeur de regie weer in handen. Ze reeg de winners aaneen, terwijl bij de Duitse nummer 103 van de wereld het aantal afzwaaiers toenam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl