AFP
NOS NieuwsAangepast

Laatste vermiste dood gevonden na afbreken gletsjer Italië

Reddingswerkers hebben in Italië het elfde en laatste slachtoffer geborgen bij de afgebroken Marmolada-gletsjer. De man, een Italiaan, was de laatste vermiste na de onverwachte aardverschuiving.

Afgelopen zondag brak een groot deel van de gletsjer af. Meerdere personen werden meegesleurd door de massa ijs en stenen die daardoor in het dal stortte.

Het reddingswerk werd bemoeilijkt doordat het gebied nog altijd instabiel is. Reddingswerkers zetten daarom drones in om naar slachtoffers te speuren, maar de berging van lichamen was moeilijk. Bovendien waren veel slachtoffers bedolven onder grote stukken puin.

De identificatie van de slachtoffers verliep ook moeizaam door de grote kracht waarmee de slachtoffers werden geraakt. Lichamen werden daardoor onherkenbaar verminkt. Dankzij dna-materiaal zijn alle slachtoffers nu geïdentificeerd. Het gaat om zes mannen en drie vrouwen uit Italië en twee mannen uit Tsjechië. Nog eens acht mensen raakten gewond.

Onderzoek

Het Italiaanse Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar de aardverschuiving om te ontdekken of er iemand verantwoordelijk moet worden gehouden voor het drama. De kans daarop wordt klein geacht: volgens geologen is zo'n gebeurtenis niet te voorspellen.

De gletsjer is waarschijnlijk afgebroken door het uitzonderlijk warme weer van de afgelopen tijd. De ijsmassa kromp jarenlang, maar door de aanhoudende hoge temperaturen ging dat proces nog sneller dan anders.

AFP
Een reddingshelikopter bij de afgebroken gletsjer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl