AFP
NOS Nieuws

Nog vijf vermisten na afbreken van gletsjer in Italië

In Italië worden na het afbreken van een gletsjer in het gebergte de Dolomieten nog vijf mensen vermist. Gisteren was er nog sprake van dertien vermisten, maar zeven mensen bleken geen slachtoffer te zijn geworden van het afbreken van de ijsmassa. Een iemand werd wel getroffen, maar die bleek gewond in een ziekenhuis te liggen.

Zondag brak een deel van de gletsjer op de berg Marmolada af. Met ruim 3300 meter is het de hoogste top in dat deel van de Alpen. De ijsmassa die naar beneden kwam, veroorzaakte een lawine die zeker zeven mensen het leven kostte.

Direct kwam er een grote reddings- en bergingsoperatie op gang, maar die wordt bemoeilijkt doordat de ijsvlakte erg instabiel is. Hulpverleners gebruiken daarom drones en helikopters om mensen op te sporen en in veiligheid te brengen.

Signalen van telefoons

Met speciale apparatuur wordt geprobeerd om signalen van mobiele telefoons onder het ijs op te pikken, maar de massa is zo groot dat de autoriteiten er rekening mee houden dat niet iedereen wordt teruggevonden. De Marmolada blijft voorlopig dicht voor toeristen om de reddingsteams de ruimte te geven.

Bekijk hier hoe de ijsmassa zondag afbrak:

'Bizar tafereel op gletsjer na afbreken top op de Marmolada'

Wetenschappers zeggen dat de opwarming van de aarde het lastiger maakt om te voorspellen hoe stabiel gletsjers zijn. Een groot deel van Italië heeft te maken met zeer hoge temperaturen. In Bolzano, niet ver van de Marmolada, was het de afgelopen dagen boven de dertig graden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl