AFP
NOS Nieuws

Dodental gletsjerdrama in Italië loopt op, zoektocht naar 18 vermisten

Het dodental als gevolg van het gletsjerdrama gisteren in Noord-Italië is opgelopen van zes naar zeven. De zoektocht naar overlevenden op de berg Marmolada in de Dolomieten is in volle gang. Er wordt gevreesd voor meer doden.

De slachtoffers zijn bergbeklimmers en gidsen. Zij kwamen terecht in een lawine die veroorzaakt werd door een afgebroken stuk gletsjer. Vier van de doden zijn geïdentificeerd: het gaat om drie Italianen en een Tsjech. Acht mensen zijn gewond geraakt, twee verkeren in kritieke toestand.

De vermisten zijn vooral Italianen, maar ook buitenlanders uit landen als Roemenië, Frankrijk, Oostenrijk en Tsjechië. Hoe langer de zoekactie duurt, hoe kleiner de overlevingskans is voor mensen die liggen bedolven.

Met behulp van helikopters en drones zoeken reddingswerkers met man en macht naar overlevenden:

'Bizar tafereel op gletsjer na afbreken top op de Marmolada'

Premier Draghi is naar het rampgebied gereisd om de reddingswerkers en nabestaanden een hart onder de riem te steken. Paus Franciscus bidt voor de overlevenden. Ook laat hij in een tweet weten: "Deze tragische gebeurtenissen als gevolg van klimaatverandering zou ons moeten dwingen op een andere manier om te gaan met mens en natuur."

Op de gletsjer werd gisteren een recordtemperatuur van 10 graden gemeten. Vanwege de opwarming van de aarde wordt verwacht dat het laatste beetje gletsjer op de ruim 3300 meter hoge berg in enkele decennia is verdwenen.

300 kilometer per uur

Het afgebroken stuk ijs kwam gisteren met een snelheid van zo'n 300 kilometer per uur naar beneden, zeggen wetenschappers tegen Italiaanse media. Ooggetuigen spreken van een bloedbad onder de slachtoffers die werden getroffen door de lawine. Van sommige lichamen zal alleen met behulp van dna-tests de identiteit kunnen worden achterhaald.

In deze video zie je de lawine van dichtbij:

Deel van gletsjer breekt af in Noord-Italië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl