SUEM Veneto
NOS NieuwsAangepast

Gletsjerbreuk in Dolomieten, zeker zes bergbeklimmers gedood

In het noorden van Italië zijn volgens lokale media zeker zes bergbeklimmers om het leven gekomen toen een deel van een gletsjer afbrak en een lawine veroorzaakte. Acht mensen raakten gewond, van wie twee er slecht aan toe zijn. Over de nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

Het ongeluk gebeurde op de Marmolada, een berg van ruim 3300 meter in de Dolomieten, langs een van de klimroutes richting de top. Op het moment van het ongeluk zouden daar twee groepen klimmers in de buurt zijn geweest.

Er wordt nog gezocht naar overlevenden, maar naar hoeveel mensen precies is onduidelijk. De zoektocht werd tijdelijk stilgelegd vanwege het risico op meer breuken in het gletsjerijs.

Italiaanse media spreken over mogelijk vijftien vermisten, persbureau AP houdt het op tien vermisten. Hulpverleners tellen auto's op de parkeerplaatsen bij het startpunt van de tocht om vast te kunnen stellen hoeveel mensen er op het moment van het ongeluk aanwezig waren op de gletsjer.

Op Twitter hebben hulpdiensten deze video van de lawine gedeeld:

Deel van gletsjer breekt af in Noord-Italië

Reddingswerkers hebben de gewonden naar ziekenhuizen in de regio gebracht. Met onder meer honden en speciale apparatuur wordt gezocht naar overlevenden.

Waardoor een deel van de gletsjer is losgekomen, is nog onduidelijk. Italiaanse media melden wel dat gisteren op de top een recordtemperatuur van 10 graden is gemeten. Vanwege klimaatverandering worden er vaak temperatuurrecords gebroken op de gletsjer. Deskundigen verwachten dat de gletsjer, die al grotendeels gesmolten is, binnen dertig jaar helemaal is verdwenen.

Een woordvoerder van de hulpdiensten zegt dat bijna onmogelijk is te voorspellen wanneer er ijs afbreekt op een gletsjer. Temperatuur is belangrijk, maar meer factoren spelen een rol. Wel spreekt hij van "extreme hitte" en zegt hij: "overduidelijk is het iets abnormaals".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl