NOS SportAangepast

Hockeybond zet kwaad bloed met doorvoeren play-offplannen: 'Soms moet je ook durven'

De nieuwe - al doorgevoerde - opzet van de hockeybond voor de finales van de play-offs zint de hoofdklasseclubs niet. Vooral de handelswijze van de KNHB heeft kwaad bloed gezet. "Hoe de KNHB dit heeft aangepakt, is gewoon niet oké."

Het vertrouwen van de hoofdklasseclubs in de bond is ernstig beschadigd. Er wordt nu zelfs gedacht aan het opzetten van een eigen competitie en/of het niet meer afstaan van internationals.

De KNHB laat in een reactie weten bij zijn besluit te blijven, maar zegt op korte termijn weer met de clubs rond de tafel te willen gaan om de kou uit de lucht te nemen.

Clubbeleving

De belangrijkste verandering in de play-offs is dat het landskampioenschap vanaf komend seizoen zowel bij de mannen als vrouwen beslist wordt in één finalewedstrijd in het Wagener Stadion in Amstelveen. De halve finales blijven wel over best-of-3-duels gaan.

Afgelopen dinsdag werden de clubs gebeld door de KNHB met het nieuws dat ze het plan voor de allesbeslissende finalewedstrijden toch gingen doorvoeren, terwijl de clubs op 1 juni nog hadden laten weten sterk tegen dit voorstel te zijn.

De voornaamste reden waarom de clubs tegen zijn is dat de clubbeleving, die tijdens best-of-3 wedstrijden heel groot is, verloren dreigt te gaan. Daar komt bij dat ze niet begrijpen waarom de finales drie jaar op rij in het Wagener Stadion worden gehouden. Volgens de clubs is het sportief gezien veel eerlijker als er verschillende locaties gebruikt worden.

Kijk hier hoe de vrouwen van Den Bosch afgelopen seizoen voor twintigste keer kampioen werden.

Den Bosch pakt twintigste titel na late zege op Amsterdam

Voorzitter Tjeerd Boven van de HHcv, het vertegenwoordigende orgaan van de hoofdklasseclubs, is vol onbegrip. "We begrijpen niet waarom de KNHB niet heeft geluisterd naar ons uitdrukkelijke verzoek om nog een keer met alle clubs rond de tafel te zitten. Wij hebben duidelijk aangegeven het niet eens te zijn met deze besluitvorming en waarom de KNHB hier niet naar heeft geluisterd is onbegrijpelijk voor ons."

Boven: "Twee jaar geleden zijn wij samen met de KNHB begonnen met een nieuwe opzet om de hoofdklasse aantrekkelijker te maken en te professionaliseren. Eind mei bleek dat we meer tijd nodig hadden. De KNHB was erg teleurgesteld dat het plan na een traject van twee jaar niet werd goedgekeurd en uiteindelijk heeft de bond dus besloten om, tegen onze uitdrukkelijke wens in, haar zin door te voeren."

"Wij dachten samen met de bond op weg te zijn naar een nieuw tophockeymodel, maar daar dachten ze bij de KNHB blijkbaar anders over."

De clubs gaan zich ondertussen nu beraden en afspreken hoe ze het beste kunnen reageren op de actie van de KNHB. Boven: "Het heeft geen zin om publiekelijk oorlog te voeren, maar het laatste woord is hierover zeker nog niet gesproken."

De finalewedstrijden in het Wagener Stadion liggen voor drie jaar vast. Daarna zal er een evaluatie plaatsvinden over de nieuwe opzet. De twee finalewedstrijden zullen tot 2026 live te zien zijn bij de NOS.

Kijk hier hoe Bloemendaal landskampioen werd bij de mannen. Dat gebeurde thuis, in Bloemendaal.

Bloemendaal klopt Pinoké opnieuw en prolongeert landstitel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl