Bloemendaal houdt Pinoké van stunt af en grijpt 22ste landstitel

Bloemendaal klopt Pinoké opnieuw en prolongeert landstitel

Bloemendaal is in eigen huis voor de derde keer op rij - in 2020 werd er vanwege corona geen titel uitgedeeld - en voor de 22ste keer in totaal Nederlands kampioen geworden. De oranjehemden hadden donderdag het eerste finaleduel bij Pinoké gewonnen en gingen er ook op 't Kopje met de winst vandoor: 3-0.

Dat was een hard gelag voor Pinoké, dat voor het eerst in de finale van de play-offs stond en donderdag de titelverdediger pas een halve minuut voor tijd op 3-3 had zien komen. In de shoot-outs was het vervolgens nog verder mis gegaan voor de Amsterdammers.

Bovendeert slaat toe

De wedstrijd in Bloemendaal kwam al snel goed los met kansjes voor de thuisploeg waar Pinoké-doelman Hidde Brink goed het oog in had. De gasten uit Amsterdam verscholen zich echter niet en pakten ook de eerste strafcorner, die door Alexander Hendrickx naast geschoten werd.

In de elfde minuut leverde Daan Bonhof achterin pardoes een vrije bal in, waarna Floris Wortelboer de cirkel kon binnenstormen en de bal hard voor sloeg. Daar wist Roel Bovendeert, hoewel ingeklemd tussen twee verdedigers, de score met een intikker te openen.

Roel Bovendeert

Kort na het begin van het tweede kwart moest Pinoké even verder met tien man, omdat Jannis van Hattum na een overtreding voor twee minuten naar de kant gestuurd werd. Die overtalsituatie benutte Bloemendaal om verder afstand te nemen, al had het dat vooral te danken aan een missertje van Niek Merkus, waardoor Bovendeert plots vrij voor Brink kwam te staan. Die was kansloos op de uithaal die volgde: 2-0.

Aan het eind van het tweede kwart mocht Pinoké zich twee keer gaan opmaken voor een strafcorner. Bij de eerste stond de Belgische specialist Hendrickx, die donderdag twee keer doel trof, niet in het veld en kon de inzet van Luca Wolff op het stroperige veld gekeerd worden door doelman Maurits Visser, bij de tweede werd de bal niet goed stopt. Marlon Landbrug schot op slag van rust net naast het Bloemendaal-doel.

Kansen schaars

Na rust golfde het spel op en neer, maar bleven kansen schaars. Tom Hiebendaal had na een passje van Casper van der Veen de genadeklap voor Pinoké op zijn stick, maar wipte oog in oog met Brink de bal tegen het zijnet.

Duel tussen Jasper Brinkman van Bloemendaal en Pinoké-speler Lukas Sutorius

Aan het eind van het derde kwart kreeg Pinoké drie uitgelezen kansen op rij om aansluiting te krijgen bij Bloemendaal, maar Hendrickx trof tot tweemaal toe de voet van de uitloper en bij poging drie stuiterde de bal over de stick van stopper Merkus.

Tien man

Pinoké wilde echter van geen opgeven weten en bleef strijden voor elke meter. De ploeg van Jesse Mahieu mocht het na de groene kaart voor Glenn Schuurman ook nog even met een man meer proberen, maar zonder succes. Sterker, het moest oppassen voor de counter van de gastheren. Zo verzuimden Thierry Brinkman en Hiebendaal een uitval doeltreffend af te ronden.

Aan de andere kant zorgde Miles Bukkens voor gevaar en slaagde Hendrickx er niet in de zevende strafcorner voor Pinoké van de middag achter Visser te krijgen. Toen Pieter Sutorius vervolgens met geel naar de bank gestuurd werd en de Amsterdammers de wedstrijd met tien man moesten uitspelen, was het pleit beslecht. Dat Tim Swaen er twee minuten voor tijd nog 3-0 van maakte, was vooral van belang voor de annalen.