NOS Sport

Racisme-rel en vuurwerk: Pinoké droogt Amsterdam af in verhitte burenruzie

Het donderde boven de hockeyvelden aan de rand van het Amsterdamse Bos. Het tweede duel in de halve finales van de play-offs tussen Pinoké en Amsterdam was al voordat er één stick had gezwaaid een verhitte confrontatie.

Dat Pinoké zaterdagmiddag won (3-0) en zich voor het eerst in de clubhistorie plaatste voor de finale, betekent waarschijnlijk niet dat de rust op het sportpark terugkeert.

De burenruzie in Amsterdam-Zuid ontvlamde vorige week zondag toen Amsterdam-aanvoerder Mirco Pruyser in de slotfase van het eerste duel Pinoké-doelman Hidde Brink een duw tegen de helm gaf nadat Pruyser eerst woedend verhaal was gaan halen bij de scheidsrechter na een afgekeurde goal, die de winnende 3-2 had opgeleverd.

'Racistisch bejegend'

Pinoké won het verhitte duel vervolgens na shoot-outs en de hockeybond KNHB schorste naar aanleiding van het duel Pruyser 'vanwege een voorval', waardoor Amsterdam zijn aanvoerder vanmiddag miste in het belangrijke tweede duel.

Na afloop van het openingsduel kwamen meerdere klachten binnen bij de bond van zowel Amsterdam als Pinoké. Een van die klachten had te maken met een confrontatie die plaatsvond na het laatste fluitsignaal.

Daarbij zou een speler van Amsterdam "racistisch zijn bejegend door een tegenstander", dat meldde Amsterdam een uur voor de wedstrijd in een Instagram-post op het account van het eerste elftal.

Het statement op Instagram van Amsterdam

Onder meer de Pinoké-doelman Brink zou betrokken zijn bij de rel, maar die werd afgelopen week in een tuchtzaak vrijgesproken. Amsterdam begon de warming-up zaterdagmiddag met shirts waarop een streep staat door het woord 'racisme'.

De bond reageert

Erik Gerritsen, directeur van de hockeybond, wilde nog wel wat kwijt over de kwestie. "Wij keuren, als vanzelfsprekend, alle vormen van racisme af. Als Amsterdam zich zo bejegend voelt, hebben ze het recht om zo'n statement uit te brengen."

Directeur KNHB over racisme-rel: 'Amsterdam heeft recht om statement te maken'

De KNHB-directeur benadrukt vervolgens dat de bond zelf niks te maken heeft met de uitgesproken schorsingen en vervolgens de vrijspraak in de zaak van de Pinoké-doelman. "We hebben de zaak aanhangig gemaakt bij een onafhankelijke tuchtcommissie. Wij hebben vervolgens de tuchtprocedure afgewacht en daarna naar buiten gebracht wat de uitkomsten zijn."

Over het voorval waarover in de zaak van Pruyser gesproken werd, wilde Gerritsen 'vanwege privacy' geen duidelijkheid geven.

En toen moest er nog gehockeyd worden.

Winnende Pinoké-coach reageert op racisme-rel: 'Nare bijsmaak'

Op het afgeladen hoofdveld van Pinoké werd de rivaliteit al duidelijk toen de spelers het veld opkwamen. Fanatieke fans gooiden vuurwerk en fakkels met gekleurde rook het veld op, waardoor de kunstgrasmat beschadigd raakte.

Toen alles was opgeruimd en de spelers klaarstonden om te beginnen, werd er opnieuw een rokende fakkel het veld op gegooid. Een gespannen sfeer op en rond het veld dus, die vrijwel het hele duel bleef hangen. Beide scheidsrechters strooiden met kaarten en moesten meerdere keren tussen spelers in gaan staan om escalatie te voorkomen.

Dockier belangrijk

Nee, Pinoké en Amsterdam zijn geen vrienden. Ja, er werd ook nog gewoon gehockeyd. Pinoké deed dat - opgezweept door het uitzinnige publiek - in de eerste helft het beste.

Sebastien Dockier (harde backhand) en Dennis Warmerdam (plotse open kans) zorgden namens Pinoké voor het eerste gevaar van de wedstrijd. Een door de arbiter ingeschatte opzettelijk shoot van Matthew Dawson leidde een strafcorner in die binnen werd gepusht door Miles Bukkens: 1-0.

Met nog enkele minuten te gaan, begon de Pinoké-aanhang nog meer te springen toen Dockier uit de draai de 2-0 binnen sloeg.

Pinoké boekt tweede zege op Amsterdam en plaatst zich voor finale

Amsterdam kwam er na rust - door goed verdedigend werk van Pinoké - niet echt aan te pas en raakte meer en meer geïrriteerd. Teun Rohof en Texas Bukkens gingen even met de koppen tegen elkaar staan. Verga stoof zich drukmakend over het veld en kreeg een duidelijk te horen vermaning van de scheidsrechter: "En jij moet ook even rustig doen."

Amsterdam, dat meerdere strafcorners onbenut liet, kon mede door goed keeperswerk van Brink geen aansluitingstreffer maken. Met een tip-in besliste Dockier vervolgens de halve finales in het voordeel van Pinoké (3-0) toen Amsterdam niet goed oplette bij een vrije slag van buiten de 23-meterlijn.

Pinoké kan zich klaarmaken voor de finale tegen Bloemendaal of HGC, maar de rook van de duels tegen Amsterdam nog wel even zal blijven hangen.

Bloemendaal verrassend onderuit

Bloemendaal won vorige week eenvoudig met 3-0 in Wassenaar, maar ging vanmiddag verrassend op eigen veld onderuit: 1-3. Jorrit Croon opende de score voor de landskampioen. Vlak voor het verstrijken van het derde kwart, hoewel Bloemendaal vond dat de tijd al verstreken was, maakte Pelle Vos gelijk.

HGC-Bloemendaal

Uit een spaarzame tegenaanval maakte de Spaanse international Marc Boltó 2-1 voor de bezoekers. Bloemendaal speelde vervolgens vol op de aanval en coach Rick Mathijssen haalde zijn keeper Maurits Visser naar de kant. HGC profiteerde in een van de uitbraken en Alan Forsyth maakte er nog 3-1 van voor HGC.

Zondag gaan de ploegen in Bloemendaal op herhaling en weten we wie de tegenstander van Pinoké wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl