NOS Sport

Pinoké-sprookje wankelt: voorsprong Bloemendaal na shoot-outs in finale play-offs

Pinoké-sprookje wankelt: voorsprong Bloemendaal na shoot-outs in finale play-offs

De hockeyers van Bloemendaal zijn goed weggekomen bij Pinoké in het eerste duel van de finale van de play-offs om de landstitel. Dertig seconden voor tijd kwam de regerend landskampioen op 3-3, waarna het won met shoot-outs.

Pinoké, de verrassing van het seizoen, hield lang stand, maar nu wankelt het sprookje. Zaterdag kan de beslissing vallen.

Pinoké-uit is lastig, zelfs voor Bloemendaal. De fans zijn fanatiek en ook het eerste duel van de best-of-3-serie was binnen een dag uitverkocht. Bij opkomst kwamen de blauwe rookfakkels gauw tevoorschijn, maar ook de Bloemendaal-aanhang was voorbereid met oranje vuurwerk en grote vlaggen.

Een mooie sfeer op het sportpark bij het Amsterdamse Bos en dat leverde een wilde eerste helft op.

Vroege tegenvaller Pinoké

Binnen vijf minuten kwamen de bezoekers al op voorsprong toen Thierry Brinkman een bal uit de lucht plukte en hard met zijn backhand raak schoot. Pinoké dacht een vijfmeterovertreding te hebben gezien, vocht het aan bij de videoscheidsrechter, maar kreeg geen gelijk. Een vroege tegenvaller voor de ploeg uit Amstelveen.

Bloemendaal bleef vervolgens gevaarlijk. Florian Fuchs, die deze finaleserie de laatste wedstrijden uit zijn carrière speelt, soleerde fraai door de Pinoké-defensie maar stuitte op doelman Hidde Brink.

Bloemendaal spreekt van 'moeilijke middag', Pinoké-coach kan nog lachen

Pinoké liet zich er niet door terugdringen. Miles Bukkens was dichtbij na een wippertje en vlak voor het einde kwam de verrassing van het seizoen op gelijke hoogte. Strafcornerkanon Alexander Hendrickx pushte raak door de benen van Maurits Visser.

Daarna stapelden de foutjes van Bloemendaal zich op. Pinoké werd steeds gevaarlijker en dat had resultaat. Niklas Wellen pikte de bal nog voor de 23-meterlijn op, snelde sierlijk langs twee verdedigers, en dook na een één-tweetje de 2-1 binnen. Fraaie goal, maar lang kon de thuisploeg er niet van genieten.

Bloemendaal kreeg een strafcorner en het boegeroep van de Pinoké-fans bracht Tim Swaen niet van de wijs. Vlak voor rust werd het 2-2.

Pinoké komt op 3-2

Bij de start van het derde kwart bleven beide ploegen aan elkaar gewaagd. Een dood spelmoment moest de wedstrijd weer openbreken: een strafcorner voor Pinoké. Hendrickx sleep de messen en pushte snoeihard raak. De lijnstopper was kansloos, 3-2 Pinoké.

Pinoké viert de 3-2 van Hendrickx

Bloemendaal moest komen en deed dat ook, maar kon lange tijd - en zelfs in een man-meersituatie na een tweeminutentijdstraf van Texas Bukkens - geen gelijkmaker forceren. Maar toen kwam de strafcorner in de laatste dertig seconden. Arthur Van Doren scoorde na een rommelig uitgevoerde variant.

Shoot-outs

In de shoot-outs ging Pinoké door de knieën. Wellen, Marlon Landbrug en Daan Bonhof hielden het hoofd niet koel genoeg en misten. Bij Bloemendaal deden Brinkman, Jorrit Croon en Fuchs wel wat werd gevraagd.

Pinoké heeft zo'n 48 uur om zich te herpakken. Het tweede van drie duels in de finale van de play-offs om de landstitel is zaterdag om 15.45 uur. Bij winst voor Bloemendaal prolongeren zij de titel. Wint Pinoké, dan volgt zondag om 14.45 uur de beslissende wedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl