Op de achterkant van een vrachtwagen was de doodsbedreiging te zien
NOS NieuwsAangepast

Aanhouding voor bedreiging stikstofminister Van der Wal

De politie heeft gisteren een man aangehouden op verdenking van bedreiging van minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof. De 52-jarige man uit Kootwijkerbroek had vorige maand tijdens een boerenprotest een tekst achter op zijn vrachtwagen staan waarin de naam van Van der Wal werd genoemd in een rijtje met de vermoorde Pim Fortuyn en Theo van Gogh.

Bij de namen van Van Gogh en Fortuyn stonden de data waarop zij zijn omgebracht. Naast de naam van de minister stonden een doodskruis, een stippellijn en een vraagteken.

Van der Wal heeft aangifte gedaan en het Openbaar Ministerie heeft de uiting beoordeeld als een strafbare bedreiging. Ook wordt de verdachte opruiing ten laste gelegd. De man is verhoord en weer op vrije voeten. Hij moet zich komende maand voor de rechter verantwoorden.

'Verdachte wilde niet bedreigen'

De advocaat van de verdachte laat in een reactie weten dat zijn cliënt tijdens het verhoor heeft gezegd dat het niet zijn bedoeling was om Van der Wal te bedreigen of om op te ruien. "De verdachte heeft gezegd dat er met de boeren gepraat moet worden door de overheid." Volgens de advocaat wilde de man een discussie aanzwengelen met de tekst op zijn vrachtwagen.

De bedreiging was te zien bij een boerenprotest op de Veluwe. Of de verdachte direct is verbonden met de agrarische sector, wil zijn advocaat niet zeggen. "Rondom de boerenprotesten spelen de emoties soms hoog op", schrijft de politie. "Maar er is een grens. Als meningen en actievoeren omslaan in bedreigingen, dan wordt er opgetreden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl