NOS SportAangepast

Van de Zandschulp zet achtervolging te laat in tegen ijzersterke Nadal

Van de Zandschulp speelt te wisselvallig om Nadal pijn te doen

Botic van de Zandschulp heeft niet voor een verrassing kunnen zorgen in de achtste finales op Wimbledon. De Veenendaler zette tegen tweevoudig winnaar Rafael Nadal zijn achtervolging veel te laat in: 4-6, 2-6, 6-7 (6).

Door de uitschakeling van Van de Zandschulp is de laatste Nederlander uit het enkelspel verdwenen op Wimbledon. Maar Van de Zandschulp en Tim van Rijthoven gaven met hun achtstefinaleplaats het toernooi vanuit Nederlands perspectief veel kleur.

Het is twintig jaar geleden dat twee Nederlanders tot de vierde ronde reikten op het belangrijkste tennistoernooi ter wereld. In 2002 waren dat Richard Krajicek en Sjeng Schalken, die destijds de kwartfinales haalden.

'Goed gespeeld in eerste en derde set'

"Natuurlijk baal ik, want in de laatste set krijg ik toch wat kansen om de set te winnen", aldus Van de Zandschulp. "Ik denk dat ik in de eerste en derde set goed gespeeld heb en dat het verschil met Nadal klein is."

Van de Zandschulp baalt, maar is ook realistisch: 'Nadal heeft klasse getoond'

Van de Zandschulp verwijt zichzelf uiteindelijk weinig. "Het is de klasse van Nadal dat op het moment dat ik goed speel, hij de set alsnog naar zich toe kan trekken."

Aardig begin

Nadal en Van de Zandschulp troffen elkaar ook al op Roland Garros, toen gunde de Spanjaard zijn tegenstander drie games minder dan in Londen.

Van de Zandschulp was ditmaal ook redelijk kansloos, al kon hij vroeg in de wedstrijd nog aardig mee nadat hij in zijn eerste opslagbeurten twee breekpunten weggewerkt had.

Botic van de Zandschulp

Van de Zandschulp deed weinig verkeerd, maar toen hij op 4-5 opsloeg om in de set te blijven wel. Hij produceerde maar liefst drie afzwaaiers en schonk Nadal zo onverwacht en volkomen onnodig de openingsset.

Met twee schitterende passeerslagen dwong Van de Zandschulp in de tweede set zijn eerste breekkans af, maar die verzilverde hij niet. Een game later werd hij gebroken toen hij twee keer het net vond.

Weinig fouten Nadal

Nadal viel lange tijd nauwelijks op fouten te betrappen en stoomde door naar 5-2. Van de Zandschulp leverde de set in met zijn zesde dubbele fout.

Rafael Nadal is duidelijk een maatje te groot

Even gloorde er hoop voor de mondiale nummer 25, toen hij z'n tweede breekpunt wel verzilverde in de derde set. De Spanjaard repareerde meteen de schade, maar faalde toen hij op 5-3 voor de winst serveerde.

Van de Zandschulp kwam op 5-5 en begon er ineens echt in te geloven. Maar Nadals dip bleek slechts van tijdelijke aard, al verspeelde hij in de tiebreak nog drie matchpoints op 6-3.

Teleurstelling

Op het vierde wedstrijdpunt voor Nadal was het wel raak door een gemiste smash van Van de Zandschulp. De Nederlander verliet daarna toch wat teleurgesteld het Centre Court.

Van de Zandschulp komt pas over twee weken weer in actie, dan op het graveltoernooi van Hamburg. "Ik kijk terug op een goed Wimbledon en heb veel potten op gras kunnen spelen", aldus de Nederlander.

"Er zit zeker nog verbetering in, bijvoorbeeld in het wegnemen van tijd bij mijn tegenstander. Dat zit nog niet helemaal in mijn systeem, maar daar gaan we weer hard aan werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl