NOS SportAangepast

Tennissprookje Van Rijthoven voorbij: Djokovic is hem de baas op Wimbledon

Djokovic maakt op Wimbledon einde aan droomweken Van Rijthoven

Novak Djokovic heeft in de achtste finales op Wimbledon een einde gemaakt aan de droomweken van Tim van Rijthoven. De dapper spelende Nederlander verweerde zich kranig tegen de zesvoudig kampioen, maar voelde langzaam de krachten wegvloeien en verloor in vier sets: 2-6, 6-4, 1-6, 2-6.

Daarmee incasseerde de onervaren Van Rijthoven zijn eerste nederlaag na een periode vol verwondering, inclusief acht zeges op rij (waarvan drie op het heilige gras in Londen) en een ATP-titel in Rosmalen.

"Hij is een nieuw gezicht op de tour en hij was op dreef op deze ondergrond. Hij heeft veel talent, een geweldige service en een krachtige forehand. Het duurde even voordat ik daaraan gewend was", complimenteerde Djokovic Van Rijthoven na afloop.

Geen plankenkoorts

Van plankenkoorts was bij Van Rijthoven allerminst sprake op het Centre Court. De 25-jarige Brabander kon in de eerste set goed meekomen met de Serviër, maar het vrijwel foutloze spel van Djokovic gaf de doorslag.

 • Reuters
  Tim van Rijthoven balt zijn vuist tijdens zijn partij tegen Djokovic op Wimbledon
 • Reuters
  Novak Djokovic tijdens een kantwissel in zijn duel met Tim van Rijthoven
 • AFP
  Tim van Rijthoven
 • Reuters
  Tim van Rijthoven en Novak Djokovic tijdens een kantwissel
 • Reuters
  Novak Djokovic glijdt onderuit in zijn partij tegen Tim van Rijthoven op Wimbledon
 • Reuters
  Tim van Rijthoven feliciteert Novak Djokovic met diens overwinning

De koele Van Rijthoven bleef - onder toeziend oog van onder anderen tennisiconen Billie Jean King en Rod Laver in de Royal Box - onverstoord zijn spel spelen, zoals hij dat ook in zijn vorige wedstrijden liet zien.

Hij ging iets gedurfder spelen en kon vaak leunen op zijn grootste wapen: de service (twintig aces in totaal).

Krachten vloeien weg

Van Rijthoven won de tweede set tot groot enthousiasme van het publiek, dat veel sympathie voor zijn aanvallende spel kon opbrengen, maar daarna vloeiden de krachten weg.

De speler uit Roosendaal bleef weliswaar aanvallend tennissen, maar werd steeds onzorgvuldiger en kon zijn hoge niveau niet vasthouden. Djokovic rook bloed, wist precies hoe hij met deze situatie moest omgaan en liet zich in de derde en vierde set niet meer verrassen.

Daarmee is het tennissprookje voorbij voor Van Rijthoven, die zijn door de Wimbledon-organisatie geschonken wildcard meer dan waar heeft gemaakt.

Maandag komt Botic van de Zandschulp ook nog in actie in de vierde ronde. De beste genoteerde tennisser van Nederland treft Rafael Nadal, die dit jaar al de beste was bij de Australian Open en op Roland Garros.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl