NOS SportAangepast

Van Rijthoven blijft stunten: in achtste finales Wimbledon treft hij Djokovic

Van Rijthoven blijft winnen en bereikt achtste finales op Wimbledon

Tim van Rijthoven is op indrukwekkende wijze doorgedrongen tot de achtste finales van Wimbledon. De 25-jarige Brabander en nummer 104 van de wereld was in drie sets te sterk voor de als 22ste geplaatste Georgiër Nikoloz Basilasjvili: 6-4, 6-3, 6-4.

Titelhouder Novak Djokovic is zondag - er wordt dit jaar op Wimbledon voor het eerst op de middelste zondag gespeeld - de volgende opponent van Van Rijthoven. De Serviër, twintigvoudig grandslamkampioen, liet zijn landgenoot Miomir Kecmanovic in krap twee uur kansloos: 6-0, 6-3, 6-4.

Waar Van Rijthoven woensdag de eerste Nederlandse man werd sinds Igor Sijsling in 2013 die de derde ronde haalde in Londen, evenaarde hij vandaag de prestatie van Sjeng Schalken. De Limburger reikte in 2004 zelfs tot de kwartfinales, maar verloor daarin van latere finalist Andy Roddick.

Van de Zandschulp zaterdag in actie

Ook Botic van de Zandschulp kan zich nog onder de laatste zestien scharen op Wimbledon. De als 21ste geplaatste Veenendaler moet daarvoor zaterdag in de derde ronde zien af te rekenen met de 36-jarige Fransman Richard Gasquet. Zij spelen omstreeks 14.00 uur op Court 2.

Djokovic over Van Rijthoven: 'Een sprookje, gaat mooie carrière tegemoet'

Van Rijthoven won onlangs zeer verrassend het ATP-toernooi van Rosmalen, nadat hij met een wildcard was toegelaten en kreeg door die prestatie ook een wildcard voor Wimbledon. Met zijn zege op Basilasjvili is Van Rijthoven ook de eerste wildcardspeler sinds Denis Kudla in 2015 die tot de laatste zestien reikt.

Wispelturige Georgiër

De opslag van grandslamdebutant Van Rijthoven was ook tegen de wispelturige Georgiër een sterk wapen. Hij sloeg 21 aces, won vijf games op love en gaf amper wat weg. Hij had in de eerste set aan een break in de negende game voldoende voor setwinst en liep in de tweede set snel uit naar 5-1.

AFP
Tim van Rijthoven in actie op Wimbledon

Ook de mindere derde set sleepte Van Rijthoven binnen. De nummer drie van Nederland serveerde iets minder, maar herpakte zich en profiteerde in de laatste game van een aantal missers van de 30-jarige Georgiër.

Van Rijthoven maakte het af op zijn eerste wedstrijdpunt. Op de service van Basilasjvili sloot de Georgiër het duel af met een misser.

'Moest mezelf bij de les houden'

De 25-jarige Van Rijthoven had het gevoel dat zijn tegenstander er niet helemaal honderd procent voor ging (er zijn dit jaar geen punten te verdienen op Wimbledon vanwege het weren van de Russen) en dat maakte het er niet makkelijker op, aldus de Nederlander: "Ik moest mezelf echt bij de les houden, omdat hij erbij stond alsof het hem niet heel veel interesseerde."

Hij kijkt daarom uit naar zijn volgende wedstrijd tegen Djokovic. "Voor het toernooi zei ik al dat het een droom is om tegen hem te spelen. Dat ik nu tegen hem ga spelen op het Centre Court of Court 1 is mooi en magisch."

Van Rijthoven over 'droomwedstrijd' tegen Djokovic: 'Mooi en magisch'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl