NOS Sport

Van Rijthoven traint al met toppers en heeft 'stoute droom' op Wimbledon

Van Rijthoven traint met topper Alcaraz: 'Leuke jongen, ook buiten de baan'

Tim van Rijthoven in de derde ronde van Wimbledon. Iets wat een paar weken geleden voor onmogelijk werd gehouden, is inmiddels realiteit. Vandaag trainde hij samen met wereldtopper Carlos Alcaraz, die in zijn spel wat op Van Rijthovens tegenstander van vrijdag lijkt: Nikoloz Basilashvili.

"Een hele leuke jongen, Alcaraz. Ook buiten de baan." Van Rijthoven went snel aan zijn nieuwe status in het internationale toptennis. Hij veranderde na zijn titel in Rosmalen van een betrekkelijk anonieme speler tot een die vol in de schijnwerpers staat. En die dus al traint met een van de beste tennissers van de wereld. Alcaraz staat zevende op de wereldranglijst, maar wordt gezien als toekomstig nummer een.

Dat hij juist met Alcaraz wilde sparren, komt door de speelstijl van de Spanjaard, vertelt Van Rijthoven. "Ik was heel blij dat ik met hem kon trainen, want hij is net als Basilashvili een hardhitter. Ik kreeg vandaag dus vergelijkbare ballen."

Kansen

Dat zijn Georgische opponent een dergelijke speelstijl heeft, zint Van Rijthoven wel. "Het is iemand die speelt met veel risico. Dat betekent dat ik vast een aantal winners om m'n oren ga krijgen, maar ook dat hij foutjes zal maken. Daar liggen dus kansen."

Gezien zijn stabiele spel tegen de Amerikaan Reilly Opelka in de vorige ronde lijkt dat een terechte conclusie. Ook toen bleef Van Rijthoven rustig en wachtte hij in de rally geduldig op zwakkere slagen van zijn tegenstander. Toch verwacht hij een zware wedstrijd tegen Basilashvili.

AFP
Tim van Rijthoven na zijn zege op Reilly Opelka

"Ik ga met vertrouwen de baan op, maar Basilashvili is wel gewoon een top-25-tennisser. Het wordt heel pittig. Ik kijk dus ook nog geen ronde verder, wat ik in mijn omgeving al wel zie gebeuren."

Dat sommigen dus al wel fantaseren over een achtste finale is niet zo heel gek. Bij winst op Basilashvili volgt voor Van Rijthoven namelijk misschien wel een treffen met titelverdediger Novak Djokovic.

Stoute droom

Een prachtig affiche, vindt ook Van Rijthoven, maar nog ver weg. Anderzijds is het inmiddels toch best een realistisch scenario. Zeker als hij met hetzelfde gevoel de baan op gaat als tegen Opelka. "Tegen hem ging ik ook de wedstrijd in met het idee dat ik kon winnen. Ik was comfortabel en voelde dat ik beter speelde beter dan hij. Ik had de overtuiging te kunnen winnen."

Als dat vrijdag tegen Basilashvili ook lukt, heeft hij de eerste Wimbledon-week overleefd en daarmee een groot doel bereikt. "Dat was eigenlijk maar een stoute droom, maar het komt nu wel erg dichtbij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl