CDA-Kamerlid Derk Boswijk
NOS NieuwsAangepast

CDA'er blijft thuis na protest boeren, Kamerleden krijgen veiligheidsinstructies

Boze boeren hebben gisteravond het huis van CDA-Kamerlid Derk Boswijk bezocht. Hij was zelf in Den Haag aan het werk, maar zijn kinderen van 4 en 7 jaar waren wel thuis. Hij kondigt nu op Twitter aan dat hij de komende dagen niet naar zijn werk gaat, maar bij zijn gezin blijft.

Gisteren was er ook opnieuw een actie bij het huis van minister Van der Wal. Boeren braken daarbij door een politieblokkade. Premier Rutte zei daarover bij de NAVO-top in Madrid dat hij met afschuw naar de beelden heeft gekeken.

Alle Kamerleden met de onderwerpen landbouw of stikstof in hun portefeuille hebben inmiddels een e-mail gekregen van de Beveiligingsautoriteit van de Tweede Kamer vanwege de "verhoogde mate van actiebereidheid, die in sommige gevallen reikt aan de persoonlijke leefomgeving".

In de mail staat dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid aan de lokale politie het adres van het Kamerlid heeft doorgegeven, waardoor die extra alert is. Ook wordt verzocht aan de huisgenoten door te geven bij ongewenste huisbezoeken meteen 112 te bellen en de deur niet open te doen.

'Stop ermee'

Boswijk was vorige week een van de Kamerleden die van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid het dringende advies kregen om niet naar het boerenprotest in Stroe te gaan, omdat hun veiligheid niet kon worden gegarandeerd. De CDA'er sloeg dat toen in de wind en ging tijdens de manifestatie met boeren in gesprek.

Maar de actie bij hem thuis gaat hem te ver. "Deze manier van demonstreren dient geen enkel doel. Stop ermee!", schrijft hij.

ChristenUnie-leider Segers zegt de emoties en boosheid heel goed te snappen. "Maar dat je mensen als Derk en bewindslieden thuis opzoekt en bedreigt, is totaal onbegrijpelijk. Stop daarmee!"

PvdA-leider Kuiken vindt dat het protest bij politici thuis "echt alle grenzen over" gaat. "Geweld en intimidatie door deze hooligans moet nu stoppen."

Ook andere Kamerleden nemen fel afstand. "Dit is intimidatie en heeft niets meer met demonstreren te maken. Onacceptabel", zegt De Groot (D66), die vorige week net als Boswijk te horen kreeg dat hij beter niet naar Stroe kon gaan en daar toen wel gehoor aan gaf.

De stem van de meerderheid wordt overschreeuwd door een kleine groep raddraaiers.

Minister Yesilgöz

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid spreekt ook haar afschuw uit. "Agenten aanvallen of politici thuis opzoeken is alle grenzen voorbij. De stem van de meerderheid wordt overschreeuwd door een kleine groep raddraaiers."

Net als gisteren waarschuwt ze dat boeren die de wet overtreden niet moeten denken dat ze daarmee wegkomen. "Politie en OM treden op, ook achteraf. Honderd procent steun voor de lokale hulpdiensten die enorm hun best doen voor onze veiligheid."

Ook buren van minister Van der Wal zijn klaar met de bedreigingen van de boeren:

Buurtbewoners van Van der Wal: 'De situatie voelde bedreigend'

De Tweede Kamer heeft morgen een spoeddebat met premier Rutte en minister Yesilgöz over intimiderende en rellende boerenbetogers. Een verzoek van GroenLinks en de Partij voor de Dieren kreeg een ruime meerderheid. Het debat zal waarschijnlijk in de avond zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl