De Sloveense Ursa Bogataj vliegt in Peking naar olympisch goud op de kleine schans
NOS Sport

Nieuwe onderdelen maken Milaan 2026 meest gendergelijke Winterspelen ooit

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft acht nieuwe medaille-onderdelen toegevoegd aan het programma van de Olympische Winterspelen van 2026. Het streven is dat het toernooi in Milaan en Cortina d'Ampezzo de meest gendergelijke editie van de Winterspelen ooit wordt.

Zowel in de hoeveelheid sporten en onderdelen als in het aantal deelnemende atleten probeert het IOC een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen te bewerkstelligen. Waar in 2014 (Sotsji) nog 40 procent van het totale deelnemersveld uit vrouwen bestond, is dat over vier jaar 47 procent.

"We hebben flinke vooruitgang geboekt in het wegwerken van de genderkloof op de Winterspelen", zei IOC-voorzitter Thomas Bach. "We zijn vastberaden om nog meer gelijkheid te bereiken en Milaan-Cortina zal daar een nieuwe mijlpaal in zijn."

Goed nieuws voor Kramer

Het skispringen van de grote schans is een van de nieuwe onderdelen voor vrouwen. Tot dusver stond voor vrouwen alleen de kleine schans op het olympisch programma. Dat leidde tot steeds meer kritiek op het IOC.

De vrouwen kregen tijdens de laatste Winterspelen, in februari in Peking, onder meer steun van de mannelijke topspringer Halvor Egner Granerud. "Er is geen twijfel mogelijk dat ze klaar zijn voor de grote schans in het olympisch programma", zei de Noor.

Sara Marita Kramer was favoriet voor goud, maar miste de Winterspelen van Peking door een positieve coronatest

Het toevoegen van de grote schans is onder meer goed nieuws voor de in Nederland geboren Sara Marita Kramer, die uitkomt voor Oostenrijk en in het skispringen tot de wereldtop behoort. In wereldbekerwedstrijden gaan de vrouwen al veel langer ook van de grote schans.

Geen verandering Noordse combinatie

Het programma voor de Spelen van 2026 wordt ook aangevuld met een gemengde landenwedstrijd in het skeleton, een vrouwendubbel in het rodelen, extra onderdelen voor zowel mannen als vrouwen bij de moguls en zelfs een nieuwe sport: ski-alpinisme, waarbij de deelnemers op ski's een berg beklimmen.

De internationale skifederatie FIS had voorgesteld om ook de Noordse combinatie voor vrouwen aan het olympisch programma toe te voegen. De Noordse combinatie bestaat uit skispringen en langlaufen en is het enige onderdeel dat op de Winterspelen alleen voor mannen toegankelijk is.

Het IOC wees het voorstel echter af, omdat de medailles bij de Noordse combinatie tijdens de laatste drie edities van de Spelen onder slechts vier landen werden verdeeld. Het onderdeel staat in zijn geheel onder druk, omdat er te weinig aandacht en deelnemers zouden zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl