Links de kleine schans, rechts de grote schans in Peking
NOS Sport

Zonder Sara Marita Kramer op de schans pakt Sloveense Bogataj goud

Op de schans waar de in Nederland geboren Oostenrijkse Sara Marita Kramer de olympische titel schansspringen in het vizier had, maar er niet bij kon zijn vanwege een coronabesmetting, is de Sloveense Ursa Bogataj ervandoor gegaan met het goud.

De Sloveense, die bij de vorige Spelen dertigste werd, ging in de tweede en laatste sprong in punten over de Duitse Katharina Althaus heen, een van de favorieten voor het goud. Een andere Sloveense, Nika Kriznar, won brons. De Japanse Sara Takanashi, op internationaal niveau de succesvolste springster van het veld, belandde net buiten de medailles op plek vier.

Kleine schans

In de skispringwereld klinkt kritiek op de opzet van het olympische programma bij de vrouwen ten opzichte van de mannen. De mannen springen niet alleen individueel van de kleine schans, maar ook in landenteams. Daarnaast gaan de mannen individueel ook van de grote schans en doen de mannen aan de Noordse combinatie, een gecombineerde wedstrijd van schansspringen en langlaufen.

De vrouwen komen individueel alleen in actie op de kleine schans, terwijl zij in wereldbekerwedstrijden wel van de grote schans gaan. In totaal zijn er veertig olympische startplekken voor vrouwen en 65 voor mannen. De Noorse skispringster Silje Opseth (vandaag zesde geëindigd in Peking) riep al op vrouwen ook van de grote schans te laten springen.

Ursa Bogataj voelt het al na haar landing: goud

Het springen bij de vrouwen is sinds de Winterspelen in Sotsji in 2014 olympisch. Na twee olympische toernooien (ook in 2018 gingen de dames van de schans) zijn de vrouwen nog niet veel opgeschoten. In Peking is er wel een kans op een medaille bijgekomen: een gemengde discipline waar mannen en vrouwen in teams de berg af springen.

De vrouwen krijgen steun van de mannelijke skispringers, onder meer de Noorse medaillekandidaat in Peking Halvor Egner Granerud. "Geen twijfel mogelijk dat ze klaar zijn voor de grote schans in het olympisch programma."

Pakkenrel

Controverse zat ook in de pakken. Jarenlang bevatten de pakken van vrouwen extra panelen in de heupen. Zodat het pak beter om het vrouwelijke lichaam zou passen, zei de internationale skibond FIS.

Tweevoudig olympiër Sarah Hendrickson uit de Verenigde Staten geloofde er niks van. "Ze probeerden een manier te vinden om onze heupen en rondingen een beetje meer te benadrukken", zei Hendrickson deze week tegen de Amerikaanse radiozender NPR. In 2020 paste de FIS het pakkenreglement aan - de extra heuppanelen verdwenen - zodat, zei de bond, de fabricage van de pakken makkelijker zou worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl